• Barrett oesophagus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 1 éve gyomor tükrözésen és bél tükrözésen jártam. a Bél esetében minden teljesen negatív lett, azonban a gyomortükrözésnél nem. Most voltam 1 éves kontrollon, ahol az alábbi eredményt kaptam: "Egy éve gastroscopája során short Barrett oesophangusában a bal oldaon félbabnyi polypoid képletet távolítottunk el, mely benginus Barrett nyelőcső nyh.-nak bizonyult." oesophagoscopia: És a kontroll lelet eredménye; ( "A nyelőcső lúmene megtartott, lefutása szabályos, de mintegy 1,5-es short Barrett nyelőcsőben folytatódik, tágul. A nyh. nyugodt a cardiáig és kp. vérbő, fénylő, folytonos. A látható gyomornyh. most nyugodt és protudált nyh. rész nem újult ki. Peristalica jó. Cardia zár. Vélemény: Short Barrett nyelőcső.." Gastrocopia vélemény: negatív lelet, illetve Duodenoscopia vélemény: Negatív lelet. A hétvégén én utána olvastam mi is ez a Barrett nyelőcső, az interneten csupa rémisztő dolgokat írnak róla.(például, hogy ez egy rákmegelőző állapot) Rettentően meg ijedtem köszönhetően hipochonder létemnek is. Azt olvastam, hogy ebből a fajta betegségből könnyen ki alakulhat rossz indulatú agresszív nyelőcső rák. Mennyire lehet gyakori ennek a kialakulása, mennyire lehet veszélyes ez az állapot? (Nem dohányzom, nem iszom) Mit lehet vele kezdeni, gyógyítható, vagy ezzel kell élni? Én olvastam, hogy egy új módszernek köszönhetően el lehet távolítani ezt a réteget; "A Barrett-nyálkahártya eltávolítása radiofrekvenciás ablatioval történik. Ezen új és hatékony eljárás során a Barrett-nyálkahártyát radiofrekvenciás energia segítségével elégetik. Ha a nyálkahártyán csomók és polipok is vannak, akkor ezeket előbb endoszkópos nyálkahártya-rezekcióval (mucosaresectio) eltávolítják." Ezt a doktor úr mennyire ajánlja, mennyire lehet hatékony? Érdemes ezt alkalmazni? A kezelő orvosom javaslata "fekhely fejrész felpolcolása, lefekvés előtt mg Apo-Famotidin 40mg tabletta szedése" Tisztelettel kérem Dokrot úr, hogy segítsen, mert nagyon félek a következményektől, ilyen fiatlaon. :( Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel: Norbert.

        Dr. Plósz János válasza a Barrett témában

        Nem nagyon értem a friss lelet leírását (1,5-es short Barrett...) a lényeg az, hogy a kis kiterjedésű "short" laesio lényegesen kisebb kockázatot jelent, a kiterjedt eltérésekből is közel évtizedes, kezelés nélküli idő után várható rosszindulatú elfajulás. Első körben a napi 2x szedett protonpumpagátló terápia használata (legalább 3-6 hónapig), majd ezt követően endoscopos kontrollt javasolnék. Aggodalomra a kezelés és a gondozás mellett nincs oka.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 03., 17:17; Megválaszolva: 2019. június 04., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm.Vékonybél vastagbél diszbakterozisom volt, gyomornyálkahátya gyulladással. Amit kezeltek fel évig, a két betegség elmúlt, viszont a Reflux megmaradt.Bolcsessegfogra mutottek, tul eros gyogyszereket szedtem hetekig, igy ujra fajt a...
        Tisztelt Dr Úr. Egy olyan problemával fordulnék Önhöz kb 3-4 hónapja tartó mellkas fájdalommal kezdődő kivizsgálás sorozaton estem át ez idő alatt kardiológiás, endokrinológiás, gasztroenterológiás, neurológiás, vizsgálatok voltak....