• LERD?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! 29 éves, rendszeresen mozgó, egészségesen étkező (DASH diéta), káros szenvedélyektől mentes nő vagyok. Március végén laborleletek alapján omacor3+ aktiferrin tablettát kaptam a háziorvostól, valamint a vérnyomás ingadozásaimra azt a tanácsot, hogy egyek fokhagymát, ha nem akarok gyógyszert szedni.Ekkor kezdődtek a panaszaim;nyugalomban is meglévő nehézlégzés(megrövidült, kapkodó belégzési), epegörcs, forró mellkasi fájdalom, jobb bordaív alá kisugárzó fájdalom.Olyan rosszul voltam, hogy alig keltem ki az ágyból. A háziorvos kinevetett, kérésre nézett hasi betap+ UH/szív UH-t, meghallgatta a tüdőmet, de minden rendben volt.Később több emésztőszervi panaszom is volt; puffadás, kemény has, feszülő belek, gyors teltségérzet, székrekedés, evészavar/étvágytalanság, étkezést követő köhécselés.Júniusig többször jártam nála, kicsikartam egy-két beutalót (rtg/allergológia= mind negatív). Panaszaim továbbra is fennálltak és stresszeltek;sőt egyéb felsőléguti tünetek is megjelentek- orrdugulás, garatcsorgás, nyák, térképnyelv, torokszárazság, rekedtség, alvászavar, émelygés, olyan hűvös savas érzés a torkomban/légcsövemben, mint mikor mentolos cukrot szopogatunk.Újra visszamentem nagy bánatára, és p** krkat (20mg*1/este) írt fel.1hétig szedtem, majd minden ételre/összetevőre allergiás lettem, annyira, hogy az SBO-n kötöttem ki, ahol javasolták, hogy ne szedjem. Megint visszamentem hozzá, hitetlenkedve quamatel 40mg*2-t írt.Szedem, de nem érzek változást- nem köti le eléggé a savam.Gasztroentre privát alapon megyek, mert Ő fölöslegesnek tartja- nekem meg nem mindegy, hogy milyen kárt okoz a sav! Sőt, a major tünetek hiánya mellett szerintem ez lehet valami egyéb tipusú GERD is, amit meg nem biztos hogy ugyanúgy kell kezelni, mint a simát".Ebben szeretnék Öntől tanácsot kérni;ha minden reflux diétás/alvásos/mozgásos/relaxálós szabályt betartok, a 3 hónapja tartó kezeletlen panaszoknál, mennyi esélyem lesz a gyógyulásra+legutiszövődmények elkerülésére(pl.asztma;még nem sípolok, de fulladok? Köszönöm

        Dr. Plósz János válasza a GERD témában

        A reflux-betegség hosszas (évek) fennállás alatt okoz szövődményeket, pár hónap alatt nem várható. Ha tényleg savas reflux áll a panaszok hátterében, dupla dózisú protonpumpa-gátló terápia javasolt, legalább 3 hónapig (ha a pantoprazoltól mellékhatások voltak, akkor más ilyen jellegű szer használata). E mellett megpróbálható prokinetikumok szedése (Cerucal vagy Domperidon).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 25., 03:58; Megválaszolva: 2017. június 28., 09:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: