Refluxos baba

Üdvözlöm, egy 4, 5 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Kisfiam egy hónapos korában kezdett el bukni, ekkor elvittem gyermekorvoshoz, aki megnyugtatott, hogy a bukás normális dolog, majd kinövi. Gyakran röfögő hangot hallat, amire azt a megnyugtató választ kaptam, hogy rövid az orrnyerge, azért röfög, azt is kinövi majd. A babám anyatejet kap cumisüvegből (sajnos nem tudom szoptatni) , általában egy nap 6x-7x eszik. Az evéseket többször megszakítjuk büfizéssel. Megemeltem az ágyvégét, hogy a feje magasabban legyen, illetve kipróbáltuk a Nutrition sűrítőt, ami semmit nem használt, úh. elhagytuk. Elég mohón eszik, valószínűleg sok levegőt nyelhet... Mivel sokat alszik, és nem szeretném ébresztgetni, egy-egy étkezéskor kb. 150-180 ml-t eszik, amit próbálok nem egyszerre adni neki, kisebb pihenőket tartunk, közben büfizik is rendesen... de előfordul, hogy türelmetlen, éhes, olyankor megeszi egyszerre a mennyiséget. Kb. másfél hónapja evés után sokkal (akár 2 órával is) színtelen folyadék (sav? ) távozik a szájából. Néha egész nagy mennyiség (több ütemben) . Elvittük egy magán klinikára uh-ra, ahol kiderült, hogy refluxos. Teendőt nem mondtak, kinövi. Közben pedig nagyon aggódok, mert evés után nehezen lélegzik, liheg, és előfordul, hogy nem csak evés után... Félek, hogy a tüdejének lesz valami baja a belélegzett savtól. Egyébként nagyon jó kedélyű baba, nem sírós, sokat alszik, és bár nem dicsekedhetünk hurkácskákkal, szépen fejlődik. 37. hétre született, 2460 grammal, 46 cm-rel, utolsó méréskor (2-3 hete) 6, 2 kg és 63, 5 cm volt. Doktornő, kérem, nyugtasson meg, hogy ettől a feltörő savtól nem lesz semmi maradandó károsulása (csökkent tüdőkapacitás, asztma, bronchitis, stb.) . Vagy ha nem tud megnyugtatni, kérem, irányítson olyan szakemberhez, aki segíteni tud a továbbiakban. Várom válaszát! Üdv.: Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza reflux babáknál témában

Tisztelt kérdező!

A reflux nagyon gyakori az ilyen korú babáknál, a Nutritont próbálja meg még egyszer, mert működni szokott. A fejvég megemelése és a megfelelő büfiztetés sokat segít. Nem lesz maradandó betegsége a babának várhatóan kinövi majd.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. július 15., 19:11; Megválaszolva: 2015. július 22., 22:36
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mellkasi fájdalom,rendszertelen...
Üdvözletem! Kb egy hónapja időszakosan jelentkező és változatos intenzitású mellkasi fájdalom végett írok Önnek,sok esetben nyilallóan roham...
Vashiányos vérszegénység
Savcsökkentő
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?