nyombélfekély

Tisztelt Doktor Úr! Két évvel ezelőtt egy stresszes időszakot követően 1, 5 hónap alatt 4kg-ot fogytam. Ekkor több gyomorsavam termelődött, amely Gaviscon szedésére rendeződött. Azonban az elveszett kilókat nem tudtam visszaszedni. (Magasságom 182cm s akkor 81kg voltam) . 2014 novemberében ismét sikerült 1 stresszesebb időszakot átélnem, ismét fokozott savtermeléssel, s 3kg fogyással. November végétől 5 hétig pantoprazol kryka 20mg-ot szedtem.Vérkép, vizelet, széklet, hasi uh eredményeim negatívak. Mivel minden leletem negatív így a háziorvosommal megbeszélve vállaltam a gyomortükrőzést, hogy kiderüljön mi állhat a fogyás hátterében. A leletem a következő.: 1, A nyelőcső lefutása norm., lumene megtartott, a nyálkahártya ép. 2, A gyomor alakja norm., szabályos lefutású redők, ép nyálkahártya fornixban, corpusban egyaránt. 3, A cardiatájékon retroversioban is ép nyálkahártya. 4, Az antrumban is ép nyálkahártya. 5, A pylorus nyitott deformált. A bulbus duodeni mellső falán pseudodiverticulum található, a nyálkahártya ép. 6, A duodenum leszálló szárának áttekintett szakasza ép. Dg.: St.p.ulcus duodeni. Negatív oesophago-gastro-duodenoscopos lelet Javasolt napi 1 pantoprazol sandoz 40mg szedése. Helicobakter pylori serol-ra beutalót kaptam. A kérdésem a következő lenne: 1, a pylorus nyitott, deformált, hosszu távon milyen következmémyei lehetnek? 2, A nyitott pylorus okozhatja-e a gyakori éhségérzetet? 3, A testsúly csökkenés megállt, azonban mit javasol, hogyan tudnék 2-3 kg-ot felszedni? (ugye most 74kg vok) 4, MIÉRT és MEDDIG kell ppi-t szednem? 37 évesen nem szeretnék PPi-n élni. (5 hétig szedtem, tükrözés előtt 2 hétig abbahagytam, most 1 hete ismét szedem, igaz csak 20mg-ot) 5, A gyógyult nyombélfekély (pseudodiverticulum ulcus duodeni) milyen étkezésbeli, életmódbeli változtatásokat követel meg. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: R. László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza ulcus témában

A pylorus nyitottsága nem probléma, a deformáltság pedig csak akkor, ha szűkületet okozna. A pseudodoverticulum a fekély gyógyulásának eredménye lehet, teendőt nem igényel. Véleményem szerint jelenleg nincs miért PPI-t szednie. A testsúly rendezéséhez a gyakori, rendszeres, nyugodt, étkezések illetve a rendszeres testmozgás lehet a megoldás. A H. pylori statust érdemes tisztázni, ha pozitív, akkor eradikálni.

Kérdés: 2015. január 21., 10:16; Megválaszolva: 2015. január 21., 12:12
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mennyi PPI
Reflux lehetséges?
Nyelőcsőfekély
PPI gyógyszer csökkentése
Gyomorhurut