• Mi lehet a jó megoldás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Két éve gasztroenterológiai vizsgálaton voltam, ahol a következőket állapították meg:a nyelőcső nykh-ja ép. A Z-vonal szabályos. A cardia jól zár. A gyomor redőzete és nykh-ja ép. Az antrum szabályos.. A pylorus körkörös. A bulbusban 3db 4-5mm-es fibrines fekély észlelhető. A leszálló szár ép. vélemény:Triplex duodenális fekély.Erre pantoprazol gyógyszert kell szednem, reggel és este.Továbbra is olyan érzetem van, hogy nyomás alatt van a gyomrom, (maró hatás)és üresnek is érzem, hiába eszek naponta többször. Az lenne a kérdésem, hogy jó gyógyszert szedek-e, és hosszútávon mik lehetnek ennek a betegségnek a szövődményei.Jelen helyzetben műtétileg eltávolítható (indokolt-e) a fekély? külön betegségem a szerzett vesehiány, itt csak a koleszterin csökkentő gyógyszert kell szednem(rosuvastatin)

        Dr. Szigeti Nóra válasza a fekély témában

        Kedves Kérdező! Nyombélfekélyben meg kell nézni (pl. a gyomortükrözés során vett szövettani minta vizsgálatával), hogy van-e Helicobacter pylori a szervezetében, a nyombélfekélyesek csaknem 100%-ában van. Ha pozitív az eredmény, akkor egy hetes kombinált gyógyszeres kúrával meg kell próbálni kiírtani a baktériumot, majd minimum 5 héttel ezután ellenőrizni az eredményt. Ha a baktérium már nem található a szervezetében és a panaszok is elmúltak, akkor nem is kell további gyógyszerszedés. Ha nem múlnak el, ismételt gyomortükrözés javasolt. Ha a szövettani vizsgálat korábban nem történt meg, hidrogén kilégzési (UBT) teszt végezhető a baktérium vizsgálatára és a későbbi ellenőrzésre is.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2014. november 03., 12:25; Megválaszolva: 2014. november 04., 16:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: