Terhesség és Barrett-nyelőcső

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Refluxot diagnosztizáltak nálam 3 éve. Ezalatt az idő alatt protonpumpa gátlót szedtem időszakosan (panaszok enyhülésével abbahagytam, majd kiújuláskor újra szedtem) . Időközben epekövet diagnosztizáltak, ezt megműtötték, mire refluxos panaszaim teljesen megszűntek, így kb. 1-1, 5 hónapja elhagytam a gyógyszert. Lisztérzékenység-gyanúja miatt azonban újra megtükröztek, melynek során kiderült, hogy Barrett-nyelőcsövem alakult ki (lisztérzékenység-szövetminta vizsgálat jelenleg folyamatban van) . Újra szedem tehát a PPT-t, de aggódom, mert nagyon szeretnék gyereket, és úgy tudom, hogy terhesség ill. szoptatás alatt PPT-t nem lehet szedni. Kérdésem az lenne, hogy javasolható-e a terhesség, ill. a gyógyszer elhagyása erre az 1-1, 5 évre abban az esetben, ha ilyen gyorsan kialakult nálam a Barrett-nyelőcső. Nagyon félek, hogy az esetleges terhesség ront a betegségemen. Érdemes lenne-e várni a teherbeeséssel addig, amíg kiderül, hogy hogyan fejlődik a betegségem? Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Barett nyelőcső témában

terhesség alatt lehet PPI-t szedni (az omeprazol kivételével) , mert bár vizsgálatok ugyan nem történtek, a kockázat/haszon mérlegelésével szoktuk javasolni használatukat súlyosabb panaszok esetén. A terhesség sajnos jó eséllyel súlyosbítja a refluxot, ennek ellenére véleményem szerint arra nincs értelme várni, hogy hogyan alakul majd a betegség. Saját véleményem az lenne, hogy terhesség esetén, ha panaszmentes, ne szedje a gyógyszert, hanem majd szülést követően történjen ellenőrző gastroscopia. Ha panasza lenne, akkor első körben a Gaviscon oldat, tabletta használatát érdemes megpróbálni, ha ez nem elég, akkor ranitidin, súlyos esetben PPI is szedhető, akár a terhesség alatt is.

Kérdés: 2012. szeptember 13., 13:39; Megválaszolva: 2012. szeptember 16., 19:51
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mellkasi fájdalom,rendszertelen...
Üdvözletem! Kb egy hónapja időszakosan jelentkező és változatos intenzitású mellkasi fájdalom végett írok Önnek,sok esetben nyilallóan roham...
Vashiányos vérszegénység
Savcsökkentő
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?