Hirdetés
      • Ételundor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        17 éves fiam 3 éves kora óta nem hajlandó megenni semmiféle zöldséget,gyümölcsöt.A helyzet már ott tart,hogy nagyjából 10 féle főtt ételt hajlandó megenni,de azt is csak úgy ha pl.leszűrjük a pörköltet,hogy ne legyen benne hagyma.Szinte undorral eszik.177 centi magas és 58 kiló.Látja ő is,hogy sovány és nagyon bántja,de nem kívánja az ételt.A vitaminokat mesterségesen próbáljuk pótolni,de az mégsem az igaziIngere sincs arra,hogy pl.elrágcsáljon egy almát.Epret még soha életében nem evett.Ha látja,hogy mi gyümölcsöt fogyasztunk megkér,hogy utána feltétlenül mossunk kezet és szellőztessünk ki.Mi lehet ennek az oka?Ön szerint mi a megoldás??? Nagyon várom a válszát: Egy kétségbeesett apuka

        Ujpál Zsófia válasza a étel undor témában

        Kedves Apuka! Az evéssel kapcsolatban megjelenő magatartás hátterében lelki tényezők állhatnak, így a megoldást is ebből az irányból kell keresnünk. Azaz nem az a kérdés, hogy hogyan lehetne gyümölcsöt etetni vele, hanem vajon az ő magatartása minek szól? Mi a célja ezzel a fiának, mit akar ezzel elérni? A figyelmet? Törődést? Szeretetet? Mi az, amivel problémái lehetnek, illetve lehettek a fiának 3 évesen? A kényeskedés, finnyásság mindig egyfajta lázadás, illetve annak a jelzése, hogy több figyelmet akarok, központban akarok lenni. Vajon hogyan tudja ő elérni a szüleinél, hogy még egy, már majdnem felnőtt embernél is a szülők azon izgulnak, hogy mit eszik a „gyerek”, és a gyermek szinte ugráltatni tudja a szüleit, mit és hogyan csináljanak? Egy kicsi gyermek is azért hisztizik, mert van, aki odafigyel. ha épp nem látja senki, abbahagyja a hisztit. A fiánál ez erősebb persze, mint egy egyszerű hiszti, hiszen hosszú évek alatt mélyen berögzült. A fia egészen addig fog az étkezés miatt problémázni, míg azt látja, hogy hatással van ez Önökre. Ezét azt javaslom, ne a fia étkezésével foglalkozzanak, hanem azzal, hogy vajon milyen problémák lehetnek a családi rendszerben, amelyek kiváltották, és fenn is tartják ezt a figyelemfelhívó viselkedést. Azt tanácsolom, keressenek fel egy családterapeutát, aki a családi működés vizsgálatán keresztül tudja megmutatni a megoldáshoz vezető utat! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 24., 12:28; Megválaszolva: 2010. szeptember 28., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés