• Cigarettáról való leszokás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapámnak szeretnék segíteni és érdeklődni öntől hogy miképpen lehet leszokni a cigarettáról, és a cigaretta az évek során károsíthatja e a szemeket? mert apám már szemüveg nélkül alig lát, szédül... 34éve cigarettázik, és szeretne leszokni de még nemsok mindent tudtunk kipróbálni és tenni ez érdekében! Szeretném kérni a tanácsát, hogy mivel járulhatnék hozzá hogy segítsem őt, és neki milyen lépéseket kell tennie hogy leszokjon... fokoztatosan vagy hogyan?

        előre is köszönjük!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a dohányzás témában

        Kedves Kérdező!

        A dohányzásnak igen sok káros mellékhatása van, többek között az időskori szemproblémák oka is lehet, de azt más kórképek is okozhatják, erről biztosat csak részletes vizsgálat után szemész tud mondani.

        A leszokáshoz akarat szükséges. Célszerű hozzá egy nyugodtabb időszak, kevesebb stresszhatás, mivel jelentkezni fognak a nikotinmegvonás tünetei. Ezek a következőek lehetnek: feszültség, nyugtalanság, türelmetlenség, idegesség, a koncentrálóképesség romlása, fejfájás, alvászavar, gyomor-bélrendszeri panaszok. Ezek a panaszok átmenetiek, néhány naptól-héttől néhány hónapig is tarthatnak. Ahogyan telik az idő, általában fokozatosan enyhülnek, de jelentkezésük hullámzó is lehet - könnyebb időszakok után erősebbek lehetnek a tünetek, majd újra enyhülnek. A nikotinmegvonási tünetek enyhítésére nikotinpótló készítményeket alkalmaznak, melyek által nem a légzőrendszeren, hanem a bőrön (nikotintartalmú tapasz) vagy a szájnyálkahártyán keresztül (nikotintartalmú rágógumi vagy szopogató tabletta) juttathat be nikotint a szervezetébe. Ezeket a készítményeket általában 3 hónapig szokták alkalmazni. Ugyanakkor fontos szerepet játszik a dohányzásban a pszichés függőség, maga a rituálé. Ez ellen azt lehet tenni, hogy ezt a szokást mással helyettesítik (tea, víz elfogyasztása pl.). Egyebekben célszerű kerülni a dohányos helyeket, dohányzók társaságát.

        Ha szükségesnek látja, orvosi segítséget is igénybe vehetnek. Léteznek kifejezetten dohányzásról való leszokást segítő szakrendelések, ahol szükség esetén gyógyszeres támogatást is kaphatnak. Nem tudom mely megyében laknak, de amennyiben megírja azt, akkor részletezni tudom a regionális szakrendeléseket. 

         


        Kérdés: 2010-02-23 13:05:06; Megválaszolva: 2010. február 23., 13:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: