Pánikbetegség és vashiány

Tisztelt Doktornő/Úr! Több éve pánikbeteg és néha súlyosan vashiányos vagyok. Seropramot szedem és tünetmentes vagyok. Viszont megfigyeltem mikor alacsony a vasam, előjönnek a pánikrohamok és a depresszív tünetek..., ilyenkor hiába növelem a gyógyszerem nem használ? , csak a vas adására enyhülnek a tünetek... A vashiány ilyen tüneteket is okozhat, kiválthat pánikbetegséget vagy csak fokozza? mert ilyenkor hiába növelem a seropramot nem használ? Köszönöm válaszát: Sebestyén Olga

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vashiány témában

Kedves Olga!

Szakirodalmi adatok alapján nincs kimutatott összefüggés a vashiány és pánik ill. depresszió között. Ami viszont valószínűleg magyarázhatja a tapasztalatát, hogy a vashiánynak vannak testi tünetei, vagyis közérzeti zavart okoz. pl. fáradékonyság, gyengeség, ami persze a hangulatra negatív hatású, ez összetéveszthető a depresszióval. Ugyanakkor ha hirtelen áll be egy közérzeti változás-romlás, a pánik roham (gondolati) körét indíthatja be. Éppen ezért érdemes volna kognitív terápiával (vagyis pszichoterápiával) kiegészítenie a Seropram kezelést, hogy jobban érezze, az Ön kezében is lehet a kontroll (nem pedig csak a gyógyszerekben) . Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. május 11., 19:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 07:03
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kezeletlen pszichiátriai betegség...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy nagyon komoly problémával szembesültem, melyhez a segítségét, útmutatását szeretném kérni, hogy merre induljak...
Lehet hogy szociopata pszichopata...
Tiszelt Dr.Nő! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges-e hogy pszichopata lettem / vagyok ? Kiskoromba a szülői bántalmazás is ért ,és nem igazán lett...
Gyógyszerek szedése rendben van igy?
Kedves Doktornő! Már 20 éve szedek gyógyszereket,alvás zavar depressió ,nyak tarkó merevedés,ezek a panaszaim.2020 januártól felfordult kicsit az...
Gyógyszer leszokás.
2004-ben kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak. Közepes fokú anxietas, dysthymia. Azóta változtak az életkörülményeim...
Rossz közérzet, félelem, és...
Tisztelt doktor úr/nő. Körülbelül egy éve kezdődtek a problémáim. Eleinte este sokszor elalvás előtt amikor már szinte félálomban voltam akkor...