• Pánikbetegség és vashiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Több éve pánikbeteg és néha súlyosan vashiányos vagyok. Seropramot szedem és tünetmentes vagyok. Viszont megfigyeltem mikor alacsony a vasam, előjönnek a pánikrohamok és a depresszív tünetek..., ilyenkor hiába növelem a gyógyszerem nem használ?, csak a vas adására enyhülnek a tünetek... A vashiány ilyen tüneteket is okozhat, kiválthat pánikbetegséget vagy csak fokozza? mert ilyenkor hiába növelem a seropramot nem használ? Köszönöm válaszát: Sebestyén Olga

        WEBBeteg szakértő válasza a vashiány témában

        Kedves Olga!


        Szakirodalmi adatok alapján nincs kimutatott összefüggés a vashiány és pánik ill. depresszió között. Ami viszont valószínűleg magyarázhatja a tapasztalatát, hogy a vashiánynak vannak testi tünetei, vagyis közérzeti zavart okoz. pl. fáradékonyság, gyengeség, ami persze a hangulatra negatív hatású, ez összetéveszthető a depresszióval. Ugyanakkor ha hirtelen áll be egy közérzeti változás-romlás, a pánik roham (gondolati) körét indíthatja be. Éppen ezért érdemes volna kognitív terápiával (vagyis pszichoterápiával) kiegészítenie a Seropram kezelést, hogy jobban  érezze, az Ön kezében is lehet a kontroll (nem pedig csak a gyógyszerekben). Jó egészséget kívánva,

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-05-11 19:54:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 07:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: