Szorongás vagy betegség

Tisztelt Doktornő! 45 éves pedagógus vagyok. Sajnos mindig is hajlamos voltam a pánikolásra, de mindig kordában tudtam tartani. Csaknem 3 éve van egy szédüléses panaszom, ami nem forgó jellegű. Olyan mintha egy ringatózó hajón élnék, néha ha egy helyben állok olyan érzésem van, mintha valaki mozgatná a padlót a lábam alatt. Koponya CT-t csináltak 2018 decemberében, ami negatív lett. Egy neurológus-pszichiáter megvizsgált akkor. Azt mondta, hogy a panaszaim nem neurológiai eredetűek. Kaptam Atarax-ot, de nem szedtem be, mert az egyik mellékhatás szédülés volt. Elkezdtem B vitaminokat szedni és próbáltam erre a dologra nem figyelni. Tavaly októberben megfertőződtem a koronavírussal, és az egyik tünet az volt, hogy ez a furcsa imbolygó érzés felerősödött. Koronavírusra azonban csak akkor kezdtem gyanakodni, amikor elment a szaglásom és nem éreztem az ízeket sem. A mostani kálváriám október közepe óta tart. Rendkívül erős szorongást érzek egész nap, minden nap rosszul vagyok. A munkahelyemen folyton azt érzem, hogy elájulok, össze fogok esni, szaporán ver a szívem, a szám gyakran kiszárad. Emiatt januárban voltam háziorvosnál, aki csinált ekg-t, és azt mondta a szívemnek semmi baja nincs. Egy floxet nevű gyógyszert írt fel (20mg) , de nem vettem be, mert félek a mellékhatásoktól. Január végén már annyira tarthatatlan lett az állapot, hogy felkerestem egy pszichiátert, aki neurológus is egyben. A vizsgálat elején azt mondta nem zárható ki, hogy szkelrózis multiplex, vagy pajzsmirigy gondok okozzák a tüneteket. Próbáltam neki elmondani, hogy mik nyomasztanak, de nem igazából hallgatott meg. Kaptam scippát 5mg-ot és spitomint 2x1 szemet. A scippát bevettem. Egy szemet csak, mert aznap este annyira rosszul lettem tőle, hogy nem mertem további szemet bevenni és arra gondoltam, hogy megpróbálok gyógyszer nélkül úrrá lenni a gondjaimon. Sajnos minden reggel úgy kelek fel, hogy az lesz az utolsó. Állandó halálfélelem gyötör. A családunkban mindenki volt beteg (koronavírus) , a tüneteket egyénileg változtak, de az édesapám december 7-én meghalt emiatt. Pont az édesanyám születésnapján. Amikor az öcsém felhívott és közölte a rossz hírt, rögtön arra gondoltam, hogy én is meg fogok halni. Az, hogy minden áldott nap rosszul vagyok (ájulásérzés, remegés, szájszárazság, nyomás érzés szívtájékon) valóban lehet az elme játéka? Amikor a koronavírus elleni védőoltást megkaptam is rettenetes halálfélelmem volt. Április 2-án kaptam, reggel kilenckor, és este nagyon felment a vérnyomásom és napokig nem is akart helyreállni. Elmentem a háziorvoshoz, aki frontint írt fel meg Concort (2,5 mg-ból egy felet reggel) . A frontin 0,25 mg-os és úgy kell szednem hogy fél-fél-egész. Valamennyit segít, de nagyon hamar kimegy a hatása. Este egészet szedek és nagyon hamar al tudok aludni, de felébredek attól éjszaka párszor. Sajnos a halálfélelmem nem akar elmúlni. Egyedül élek a kislányommal. Az anyukám azt mondta, hogy csak hisztériázok meg cirkuszolok. Azt mondja mindig hogy szedjem össze magam, de ettől csak rosszabbul érzem magam. Antidepresszánst nem szeretnék szedni, nem tudom, hogy anélkül meg lehet-e gyógyulni ebből? Azt szeretném még megtudni, hogy valóban pszichés probléma ez? Mert sokszor gondolok olyat, hogy valami halálos betegségem van. Emiatt folyton ideges vagyok, rázom a lábam. Sajnos ha ideges vagyok az imbolygó érzés is felerősödik és ilyenkor még jobban megijedek. Odáig jutottam, hogy kínszenvedés a boltba elmenni. Ha tudom, hogy el kell mennem valahova, akkor elkezd remegni a lábam, úgy érzem nem tudom megtartani magam. Tavaly október óta 5 kilót fogytam, és nem megy a hízás. Az evést erőltetnem kell, mert sokszor megfeledkezem arról, hogy ennem kellene. Kérem adjon tanácsot! Köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Covid - szorongás témában

Tisztelt Kérdező,

Valóban nagyon valószínű, hogy pszichés panaszoktól szenved. A Frontin átmenetileg oldhatja a tüneteit, de egy idő után hozzászokást okozhat.

Azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy pszichiáter, pszichoterapeuta kollégámat. a gyógyszer mellett pszichoterápiás segítséget is kaphat a kilábalásban.

Nincs egyedül, a Covid mentális mellékhatásaként sokaknál erősödnek fel hasonló lelki panaszok.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. április 27., 13:29; Megválaszolva: 2021. április 27., 22:19
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kezeletlen pszichiátriai betegség...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy nagyon komoly problémával szembesültem, melyhez a segítségét, útmutatását szeretném kérni, hogy merre induljak...
Lehet hogy szociopata pszichopata...
Tiszelt Dr.Nő! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges-e hogy pszichopata lettem / vagyok ? Kiskoromba a szülői bántalmazás is ért ,és nem igazán lett...
Gyógyszerek szedése rendben van igy?
Kedves Doktornő! Már 20 éve szedek gyógyszereket,alvás zavar depressió ,nyak tarkó merevedés,ezek a panaszaim.2020 januártól felfordult kicsit az...
Gyógyszer leszokás.
2004-ben kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak. Közepes fokú anxietas, dysthymia. Azóta változtak az életkörülményeim...
Rossz közérzet, félelem, és...
Tisztelt doktor úr/nő. Körülbelül egy éve kezdődtek a problémáim. Eleinte este sokszor elalvás előtt amikor már szinte félálomban voltam akkor...