Mi okozhatja?

Tisztelt Válaszadó! Az öcsém 14 éves, születésétől kezdve szívbetegségben szenved valamint hamar (kb. 6 hónapos korában) kiderült, hogy a jobb szemére egyáltalán nem lát. A bal szeme pedig – bár még viszonylag tökéletes, de az erőltetések hatására – valamelyest romlik, pedig nemigen néz tévét vagy ül a kelleténél többet a laptop előtt. Sajnos talán úgy 3. osztályos volt, amikor kialakult nála az asztma is. (Szerencsére ez visszaszorult nála) Sajnos a jobb lába kb. 1 cm-rel rövidebb a másiknál, amit általában egészségügyi cipővel vagy vastagabb lábbetéttel tudunk korrigálni. A látása miatt nagyon sokszor piszkálják az iskolába, amit egyre nehezebben visel, viszont sokkal jobban fél egy iskolaváltástól, mint a jelenlegi osztálytársak közönyétől, lenézésétől. Eközben egyre erősebben magába fordul, majd az elmúlt hónapok egyéb eseményei (pl. a tavaszi digitális oktatás, a november-decemberi karantén) valamint a tanárainak egy része és az osztálytársainak jó része által mutatott közöny miatt is egyre erősebben bezárkózik, magába fordul és már-már a(z általam leginkább filmekből ismert) depresszióhoz kezd hasonlítani a viselkedése. Ahhoz képest, hogy az október közepi karanténba kerülése után január 4. óta újra jár iskolába, nemhogy kifele jönne ebből a helyzetből, hanem még jobban belesodródik. Az új tanév kezdetén kezdett el az öcsém először arra panaszkodni, hogy reggel, amikor hirtelen felkel, akkor erősen szédül. Nagyjából 1 hétig nem igazán vették a szüleim sem komolyan, hanem azt gondolták, hogy az iskolakezdés váltja ki nála. Azért is volt hosszú a karanténja, mert először kontaktként, majd aktív fertőzöttként, majd pedig újra kontaktként került karanténba, amely október 16 és december 29. között állt fent nála. Sajnos ő volt a hírvivője a családban a COVID-nak, mint igazolt fertőzött, ami lehet, hogy önmagában nem segítette őt lelkileg. Ön szerint mivel tudnánk a mellette való kiállásunk mellett még segíteni neki? Jó ötlet-e az a szüleinktől, hogy akár akarata ellenére is iskolát váltatni vele (jelenleg egy nyolcévfolyamos gimibe jár)? A hosszú ideig tartó bezártság okozhatja-e nála ténylegesen azokat a tüneteket, amely a depresszióhoz hasonlíthatnak? (2021.01.12) A megtisztelő válaszait előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza a iskolai izoláció témában

Tisztelt Kérdező, Érezhetően támogatásra szorul a testvére. Én inkább azt javasolnám, hogy a szüleik beszéljenek az osztályfőnökkel, kérjék az ő segítségét az iskolában kialakult helyzet oldásában. Emellett érdemes javasolni, hogy forduljanak pszichológushoz, akár a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóban. / iskolapszichológus is jelenthet segítséget/. A kierőszakolt iskolaváltást nem javasolnám. Ha erre lesz szükség esetleg, akkor is érdemes előtte eljutni addig, hogy maga is motivált legyn a változtatásban. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. január 12., 19:21; Megválaszolva: 2021. január 13., 21:46
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Idegrendszer erősítés
Brintellix mellékhatás
Mi történt velem?
ALVÁS zavar, inszomnia FOLYTATÁS
ALVÁS zavar, inszomnia
Kedves Dr Nő! Évek óta tartó alvásproblémám van,pár évvel kezdődött ( 2012 ben vettem be először gyógyszert) Minimális gyógyszerszedéssel...