• Depresszió vagy egyszerű lehangoltság?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már évekkel ezelőtt tapasztaltam magamon, hogy rettenetesen stresszes vagyok, a mindennapjaim nagy részén nagányosnak érzem magam, van, hogy még társaságban is, ha nem a megfelelő emberek vesznek körül. Mozgássérültként születtem, ami miatt mindig is nehéz volt számomra a beilleszkedés, de igazán az ez okozta lelki gondok középiskolában jöttek ki. Az idő nagy részében úgy éreztem magányos vagyok és egyre inkább felemészt. Ahogy új iskolába kerültem érettségi után, kicsit jobb lett a helyzet ebből a szempontból, be is illeszkedtem és van aki mindig ott van velem osztálytárs, jóban-rosszban. Egy nagy hibám, hogy mivel őt nagyon megszerettem, így pokolian ragaszkodom hozzá, viszont jövévtől, ha felveszik, át fog menni egyetemre, amit én nem akarok. Amióta ezt elmondta, szinte minden este sírva alszom el, mert úgy érzem senki leszek nélküle, ha elmegy, csak ő ad nekem némi önbizalmat. Egyébként minden nap kísértenek sötét gondolatok, halálvágy, néha azon kapom magam, hogy azon agyalok, kinek írnék búcsúlevelet. Szüleimmel se jövök ki túl jól, a betegségem lévén alig hagynak önállósodni, ami el is mart tőlük, és vannak dolgok amik miatt végleg elszállt a hitem bennük. Lusta vagyok, úgy érzem semmit nem vagyok képes megcsinálni, a fejemben vannak tervek, vágyak, amit jó lenne megtenni, de olyan szinten nincs bennem motiváció, hogy képtelen vagyok bármire is. Ezzel szemben az öngyűlölet meg csak nő, és úgy érzem soha nem fogok semmit elérni. Gyengének érzem magam, emellett a memóriám is gyakran cserben hagy, és néha úgy érzem nem vagyok normális viselkedésileg. Lehetséges, hogy depresszió áll a dolog mögött? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a lehangoltság témában

        Tisztelt Kérdező, A leírtak valószínűsítik a depresszió meglétét. Ennek mértéke személyes beszélgetés keretében lenne megállapítható. Fontos volna lelkileg felkészülni arra, hogy a barátja távolabb kerülhet Öntől, bár ettől még a kapcsolat biztosan megmarad. Az önbizalom erősítése, a tervek kidolgozása egyedül is megpróbálható, de lehet, hogy pszichoterápiás segítséggel még jobban menne. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. április 29., 21:18; Megválaszolva: 2018. május 28., 15:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: