• CISORDINOL mellékhatása lehet agresszivitás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Egyetlen egy kérdésem lenne csak, az előzményeket hosszú lenne leírni. Van egy 17 éves Asperger /lehet nem így kell írni/ szindrómás autista unokám. Családi háttere elég zűrös, szülők elváltak, anyukának nincs türelme a gyerekhez, állandó a kiabálás. Van egy húga aki egyszerűen csak "dilinyósnak" nevezi, aztán amikor iszik, akkor még ettől különbeket is mond neki. A lényeg, hogy a kisfiú egyrészt ugye kamaszodik, másrészt nem tolerálja ezeket a viselkedéseket vele szemben, így előfordult tavaly hogy földhöz vágott ezt-azt, becsapta az ajtót hogy kiment az üveg, és hasonlók, de semmi komolyabb összetűzés, verekedés nem volt. Anyukája besokallt, és befektette a felnőtt pszichiátriára, azzal az indokkal, hogy agresszív. Ott minden vizsgálat nélkül, /legalábbis én így tudom, mert kérdeztem a kisfiútól/ elkezdték adni a KEMADRIN R6D, ÉS A CISORDINOL-T. Ezt a gyerek nem tolerálta, erős mellékhatások jöttek nála elő, amúgy is olyan volt mint egy élőhalott. Debrecenbe került, ahol lecsökkentették a dózisát napi 15 mg-ra, mert addiig napi 50 gr-ot szedett. Most ismét kórházban van, ismét ezt a dózis kapja esténként. Ugyanis amióta ezt a gyógyszert szedi /utóbbi időben csak a CISORDINOL-t/ háromszor volt agresszív rohama. De olyan, hogy most már tényleg tört-zúzott, és utána mint aki jól végezte dolgát, el van. Persze ezt a rohamot megelőzte, vagy megelőzi egy kiadós veszekedés a nagyszájú húgával. A kérdésem az lenne, hogy ez a CISORDINOL, amit szkizofréneknek szoktak adni, válthat-e ki ilyen rohamot, mint mellékhatás. Nem emlékszik utána semmire se, csak arra hogy kiabálás volt a húgával. Édesapja Budapesten dolgozik, ott is lakik. Félünk ettől a gyógyszertől, hisz még nincs 18 éves, és nem tudjuk milyen hatása lesz a későbbiekben. Lehetne-e valami nyugtatóval ezt helyettesíteni? FÉLEK! Köszönöm: 1 Nagymama Orvosával nem értünk szót!

        Dr. Veress Dóra válasza a Asperger-szindróma témában

        Kedves Nagymama! Az Asperger szindróma az autizmus egy fajtája. A betegek nem képesek megérteni a hétköznapi emberek érzéseit, és nem tudják kifejezni a saját érzéseiket sem. Az unokája ettől nagyon szenvedhet, a testvére gúnyolódása pedig csak fokozza a benne rejlő feszültséget. Én azt javasolnám, hogy ha teheti, vegye megához az unokáját, ezzel emelje ki a mostani környezetből. A képességeinek megfelelően próbálják közösen alakítani az életét. (Nagyon jó szakkönyvek és honlapok segítenek ebben, hogyan lehet egy autista ember életét élhetővé tenni.) Ha rendbe jön körülötte a világ, nem gúnyolják, elfogadják és segítik abban, hogy könnyebben kommunikáljon másokkal, akkor az unokája kevésbé lesz agresszív, ebben egész biztos vagyok. A Cisordinol fokozhatja a feszültségét, de én a megoldást továbbra is a biztonságos, elfogadó élettér megteremtésében látom.


        Kérdés: 2014. április 23., 21:45; Megválaszolva: 2014. április 25., 09:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: