• Asperger szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszoló. gyermekemen enyhe autisztikus tüneteket vettem észre, többször igyekeztek orvoshoz küldeni vele, de mindig elzárkóztam tőle, viszont utánaolvastam a témának, és megtaláltam az Asperger szindrómát. felmerült bennem hogy Asperger szindrómás lehetek, mivel a lányom kutya füle ahoz képest amilyen gyerek én voltam ebből a szempontból. én 8 évesen lettem teljesen szobatiszta, 5 évesen adaptert forrasztottam össze három kimenettel, szülői segítség nélkül. biciklizni négy év gyakorlással 8 évesen tanultam meg, de csak úgy ha letehetem a lábamat telitalppal. a vízzel való ismerkedést kb egy éves kortól kezdtem, kb öt éves voltam mikor először sikítás nélkül sikerült anyunak bevinnie a Balatolnba a karján. az első autóba szállás alkalmával anyut majdnem megfojtottam, de apunak sikerült betennie. az iskolában súlyos problémák voltak, egyszer a tesitanár javasolta hogy menjek kisegítőbe de valahogy sikerült átcsúsznom mégis tesiből, de nyelvtanból megbuktam érettségin. azért ilyen későn mert mindig jól írtam helyesen. gyakorlatilag a tünetek illenek rám(bár nem tudnám felsorolni még a többit helyhiány miatt), annyi különbséggel hogy tudom tartani a szemkontaktust, bár erre több panaszt is kaptam már hogy ezt beszélgetés közben illik néha megszakítani. gyakorlatilag tökéletesen tudom imitálni a normális embereket, nem vesznek észre rajtam semmi különöset, most már. viszont ami furcsa hogy az itt leírtak szerint az Asperger szindrómások szinte sosem lesznek önállóak, és én maximálisan az vagyok. külön városban élek a szüleimtől, és rendes munkahelyem van, ezért elbizonytalanodtam abban hogy valóban az lehetek-e. ha az lennék, sokmindent megmagyarázna ami gyerekkoromban történt, de nem tudom hova forduljak ezzel a kérdéssel. ezzel minden pszichiáter foglalkozik vagy vannak akik erre szakosodtak? vagy mit szoktak ilyenkor csinálni mikor az ember ilyennel beállít valahova? a választ előre is köszönöm

        Dr. Varga Tamás válasza a Asperger-szindróma témában

        Tisztelt Kérdező! Szerintem érdemes Önnél és a gyermeknél is tisztázni, hogy milyen problémáról van szó. Léteznek speciális ambulanciák, ahol kifejezetten autizmus spektrum zavarral foglalkoznak:ilyen pl. Budapesten a Vadaskert Kórházban ill. az Autizmus kutató központ. Felnőttek lehetőségei szűkösebbekk, javaslom Debrecenben, az autizmus ambulanciát(Bethlen u. 11-17), ahol előfordul felnőtt páciens is. Az elérhetőségek az interneten fellelhetők.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 16., 22:36; Megválaszolva: 2011. december 20., 08:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés