• mindennapos fáradtság

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy mitől lehetek így kibukva az utóbbi egy évben... Mindennap energiaitalt iszok, mert különben nem bírnám a munkámat (napi sokszor éjszakába nyúló 16 óra vendéglátó helyen). Sajnos muszáj ezt csinálnom. Gyakran már a szabadnapomon is ezt fogyasztom mert a felfogó képességem enélkül egyenlő a nullával és rendkívül gyengének érzem magam. Lehetséges hogy függő vagyok és másnap elvonási tünetek jelentkeznek rajtam, mert amikor megiszom normális embernek érem magam! A kávé is jó hatással van csak azt nem érzem meg annyira, abból minimum 1 liter kellene hogy jól legyek. Hosszú távon biztos megszenvedek érte hogy mindennap ezt iszom. Ezért is érdeklődök mert félek hogy tönkreteszem magam ezzel. Sokszor napi 1 litert is megiszok. Rengeteg.. De én ettől érzem magam fittnek. Reggelente alig látok, alig bírok felkelni még 10 óra alvás után is. Ugyan elég alacsony a vérnyomásom is, általában 90-95 körül van. Sőt mostanában még szédülök napközben is elég gyakran, főleg evés után. Nehezen gondolkodok ilyenkor és kicsit homályosan látok. Le kell pihennem, mert alig tudok állni a lábamon. Lehet kellene szereznem egy vércukorszintmérőt? Cukorbetegséget is alakíthat ki? Szeretném tudni hogy hosszú távon mi minden fog bennem leépülni és tönkre menni ha ezt az életmódot folytatom... Az utóbbi időben elég keveset is mozgok, fáradt vagyok, és el is híztam. Szörnyű.. Vagy lehet hogy valami más betegségem van amiről nem tudhatok? Egy biztos, ez jóra nem vezet... :( Remélem tud valamit segíteni nekem, vagy tanácsot adni bármiben. Köszönettel: Mónika

        Dr. Veress Dóra válasza a energiaital témában

        Kedves Kérdező! Szerintem ön teljesen jól látja, hogy mi a gond. Az elhízás, a helytelen életmód, a kellő pihenés hiánya, a rengeteg energiaital és az elhagyásának a következményei, a megvonás. Valahol meg kellene szakítani ezt az ördögi kört, amibe belekerült. A rengeteg energiaital ugyan feldobja és megpörgeti, mivel az élénkítő anyagok mellett rengeteg cukor is van benne (egyébként hatalmas felesleges kalóriabevitelt is jelent). A cukor azonban hamar bekerül a sejtekbe és ekkor hirtelen esik a vércukorszint, ami szédüléshez, éhséghez vezet. A leszokás azért nehéz ezekről az italokról, mert nem csak az élénkítőanyagok okoznak függőséget, de a bennük lévő cukor is, amiről szintén le kell mondania a szervezetnek. Javaslom, hogy fokozatosan kezdje leépíteni az energiaitalok napi mennyiségét, és mozogjon, sporotljon egy kicsit többet. Szabadidejében válassza az aktív pihenést, felejtse el a tévét és a számítógépet. Menjen a friss levegőre és kezdjen tudatosan azon dolgozni, hogy jobban érezze magát.


        Kérdés: 2014. április 11., 14:22; Megválaszolva: 2014. április 18., 08:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyógyszerfélbahagyás skzizofrénia romlás