Mit tehetnék a paruresis ellen?

1-2 éve fedeztem fel a paruresis tüneteit magamon. Pontosan nem is tudom, hogy mikor kezdődött, de azt igen, hogy előtte teljesen tünetmentes voltam, és bátran jártam mindenhová. Mikor a tünetek elkezdődtek, akkor kezdtem egy olyan szórakozóhelyre járni, ahol nem voltak teljesen zárható WC kabinok, és így megtapasztaltam, mennyire nehezemre esik olyan fülkében vizelnem, ami nem teljesen zárt. Sokáig visszatartottam a vizeletemet, és már sokszor pánikba estem, hogy be fogok vizelni. Mindenki furcsán nézett rám, és mondogatták, hogy miért nem megyek el WC-re, de azt mondtam nem tudok. Néhány esetben el tudtam menni személyzeti WC-be, de ott is nehezemre esett, mert siettettek, és egyszerűen nem tudtam. Talán az is hozzájárul a betegségem kialakulásához, hogy meleg vagyok, és mindig is előítéletesek voltak velem szemben az emberek. Ezért is nem adtam meg itt teljes nevemet, mert félek az előítélettől. Egy oldalon olvastam, hogy keressek magam mellé úgymond egy szponzort, akinek mindent elmondok, hogy mi a betegségem, és kérjem meg abban, segítsen ennek legyőzésében. Keressek egy nem túl forgalmas nyilvános WC-t, és a szponzorral együtt menjek be. Kérjem meg, hogy álljon a fülke elé, és próbáljak meg úgy vizelni, ha nem megy, küldjem távolabb. Aztán egyre-egyre közelebb, és ha már ez minden fennakadás nélkül megy, akkor nyissam ki az ajtót, és állítsam a szponzort közvetlen az ajtó elé. Véleményük szerint hová fordulhatnék ezzel a betegségemmel? Hol nem ítélnének el? Fontos tényező-e az, hogy meleg vagyok? Befolyásolhatja a szexuális életem a betegség kialakulását?

Kovács Piroska válasza paruresis témában

Kedvesem,

A praxisom során hasonló problémával még nem találkoztam. Úgy gondolom azonban, hogy problémája összefüggésben van a homosexualitásával, ami Önben sem egyértelműen felvállalt, tisztázott és került minden a helyére ezzel kapcsolatban. Tehát ennek mentén kezdjen dolgozni saját személyiségén és keressen hozzá segítséget megfelelő szakember személyében.

Üdvözlettel:

Kovács Piroska pszichológus

Kérdés: 2013. január 03., 22:50 ;Megválaszolva: 2013. január 06., 08:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok