Súlyos(? ) alvászavar terhesen

Kedves Doktornő/Doktor! 24 hetes kismama vagyok. Kérdésem az, hogy terhesen mi számít már súlyos alvászavarnak. Hónapok óta (de csak a terhességem alatt) küzdök alvászavarral, ami egyre rosszabbodik. Korábban heti 1-2 nap álmatlan éjszakával volt dolgom, de egy hete mindennapossá vált. Vannak éjszakák, amikor egyáltalán semennyit nem tudok aludni, és van amikor 3-4 órát alszok két részletben (tehát pl 2-3 óra este, 1 óra reggel felé) , de a maximum tényleg a 4 óra alvás két részletben. A pulzusom normális (80 körül) , de a szívemet érzem dobogni, és olyan éber érzésem van, mintha kávét fogyasztottam volna. Álmos vagyok este, de vagy elmúlik mielőtt el tudnék aludni, vagy ok nélkül felébredve képtelen vagyok visszaaludni az éberségtől. Amikor ébren vagyok, kicsit késleltetve a magzat is éberen rugdos, mintha valami őt is éberen tartaná ilyenkor. Nem az agyam "zakatol", tehát valószínűleg nem pszichikai eredetű. Napközben még mindig dolgozok, 11-12 óra felé álmosság miatt egy kávét elfogyasztok, utána már nem. Azóta kétoldali sípolást hallok a fülemben, ami a keringési zavar jele, és olykor hidegrázás is a következménye a kialvatlanságomnak, fáradtságot nem érzek. Amúgy alacsony vérnyomású vagyok. Kérdésem az, hogy ezt mennyire szabad ezt "terhességi kellemetlenségnek" kezelni, ahogy a környezetem és az orvosaim teszik, mikortól mondhatni súlyos problémának (én annak érzem) , árthat-e nekem és a babának, hol kéne kivizsgáltatni? Okozhatja-e pl. hormon, vagy mindenképp a neurológiához kell fordulni? Segíthet-e, ha táppénzre megyek (bár a munkám stresszmentes irodai munka) , mert pihenni napközben így nincs lehetőségem egy már meglévő gyerek mellett. Egyáltalán hány teljesen éber éjszakát szabad egymás után eltölteni? Mielőbbi válaszát kérve és megköszönve: Silver

Dr. Kalóczkai Andrea válasza alvászavar és terhesség témában

Kedves Kérdező!

Azt hiszem a tünet, amikor már az életvitelében is zavarja a panaszost, akkor már nem tekinthető normálisnak. Nem tudom Önnek pontosan megmondani, hogy mitől van az alvászavara, de talán másodlagos is ahhoz képest, hogy segiteni kellene rajta. Tekintettel a várandósságára, homeopatiás szert javaslok, Sedativ PC, vagy más. Amennyiben a belszervi és nőgyógyászati paraméterei rendben vannak, azt hiszem mégis lelki/agyi eredetűnek kellene tartanunk az alvászavarát. Amennyiben nem javul az állapot a homeopatias szertől, akkor neurológust keressen fel.

Kérdés: 2012. november 15., 02:53 ;Megválaszolva: 2012. november 17., 18:18
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...
szkizotipiás rendellenesség