• Alvászavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő! Alvászavarral kapcsolatban kérném a tanácsát. 63 éves vagyok, viszonylag keveset alszom. Ha este 10 óra körül lefekszem, akkor már 4-1/2 5 körül fent vagyok, de ha később fekszem le akkor sem alszom tovább. Nem az elalvással van gondom, hanem szeretnék egy kicsit tovább aludni. A gyógyszertárban a Nervepflege gyógynövényes tablettát ajánlották, azt mondták, hogy jó nyugtató és altató hatása van. Én nem vagyok nyugtalan, vagy ideges és az elalvással sincs gondom, sőt ha est 8-kor lefeküdnék, minden további nélkül el tudnék aludni. Csak akkor lehet, hogy már 2 órakor felébrednék. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a tabletta esetleg használhat-e abban, hogy egy kicsit tovább tudjak aludni? Vagy esetleg ön ajánlana-e valamilyen tablettát, amire nemn lehet rászokni. Köszönettel:

        Dr. Kalóczkai Andrea válasza a alvászavar témában

        Kedves Kérdező! Az alvászavar idősebb korban nagyon gyakori. Ilyenkor lecsökken az alvásigény, de ezt nem szeretjük belátni. Amennyiben nem csupán zavarja, hogy nem alszik reggelig, hanem másnap gyenge, fáradt, kialvatlan, akkor érdemes gyógyszeres segitséget választani. Este érdemes hosszabb sétát tenni, napközben is rendszeresen mozogni. A gyógyszerek közül többféle kapható a patikákban, a Nervenpflege is nagyon jó, de jók a Valeriana tartalmú szerek is. Ezek gyógynövényekből vannak. Ha gyógyszert szeretne én alprazolam hatóanyag tartalmú szert javaslok, a háziorvos is fel tudja irni receptre. Minden nyugtató és altatóra rá lehet szokni, de ez nagyon ritka. Kis adagban alkalmazva általában nem okoz gondot. A hozzászokás valójában azt jelenti, hogy egyre nagyobb adagban kell bevennie a szert a kivánt hatás eléréséhez. Ez ellen véd, ha váltogatja őket, kivéve, ha az orvosa máshogy rendeli.


        Dr. Kalóczkai Andrea
        Ideg- és lélekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kalóczkai Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 21., 17:28; Megválaszolva: 2012. február 23., 01:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: