PSA

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az interneten találtam meg az Ön elérhetőségét. 47 éves vagyok. Korábban 6 volt a PSA szintem, vér és genny volt a vizeletemben, amire többhetes antibiotikum kúrát kaptam. A kúra után ismét megnézték, akkor 3, 47 volt, de az FPSA szint 10 %. (a referenciaérték 18-100) Szíves segítségét szeretném kérni, hogy kell-e ezzel foglalkoznom? Üdvözlettel: Tóth Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza PSA témában

Tisztelt Tóth Úr!

Alapvetően nem megnyugtatók a kapott eredmények, sem a PSA sem a F/T eredménye. Ezek első körben arra mutatnak, hogy akár prosztata cc. is lehet a háttérben. Igaz viszont, ha valakinek gennyes prosztatagyulladása zajlik, az szintén emeli a PSA-t. Antibiotikus kezelés mellé kapott mást is, vagy csak az AB-t? Gondolok itt egyéb gyógyszeres, más kiegészítő kezelésekre, habituális változásokra, stb. Igazolták a prosztatagyulladás szanálását, az AB szedést követően? Ha igen, hogyan, mikor? A prosztatagyulladás alapvetően nehezen gyógyul, összetett kezelést igényel!

A helyzetet én nem hanyagolnám (akár párhuzamosan is zajlhat a két dolog) , de ha nyugodtabb ember vagyok, ráállnék egy "prosztata-életmódra", majd 2 hónap múlva esmeét kontroll. Ha vehemensebb, akkor akár egy szövettani vizsgálatot is bevállalnék, bár ismétlem, vannak bőven nyitott kérdéseim az ügyben (lásd fentebb) ...

Tisztelettel, Dr. Merth Gábor

Kérdés: 2011. május 23., 11:09; Megválaszolva: 2011. május 25., 10:20
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
Prosztatarák szakaszok
Radikális prosztata eltávolítás után a PSA érték 0.01 volt. Mivel a szövetvizsgálat (feltöltés) 1mm szakaszon elengedte a festékanyagot...
prosztata daganat
2012-ben vették ki a prosztatám.2014-be kiújulás miatt sugárkezelést kaptam. Ezután 3 hónappal a PSA 0.047, később 0.052 volt.Lehet-e áttét az oka...
PSA laborlelet értelmezése
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Az alábbi laborértékek értelmezésében kérem szíves segítségüket: PSA (Elecsys) 0, 99 ng/ml fPSA (Elecsys) ...
Kell e ilyen PSA értéknél újabb...
A második szövettani mintavétel utáni kórszövettani eredmény::malignitásra utaló szöveti jelek nincsenek.Fél év utáni PSA eredmény: 4, 69 ráta:...