PSA laborlelet értelmezése

Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Az alábbi laborértékek értelmezésében kérem szíves segítségüket: PSA (Elecsys) 0, 99 ng/ml fPSA (Elecsys) 0, 2 ng/ml Ez utóbbi érték kóros a lelet szerint. Éjszakánként rendszeresen felébredek és vizeletet ürítek (akár többször is) . Napközben is sokszor jelentkezik a vizelési inger, amely enyhül az ürítést követően, de hamarosan visszatér. Az utóbbi 6-8 héten a tüneteim erősödtek, illetve alhasi tájon egy enyhe feszülést érzek, illetve egy olyan érzést, mintha a heréim is feszülnének. A fent leírt okok miatt kerestem fel egy urológust, és a javaslatára készült az idézett laborvizsgálat. Mennyiben erősíti a labor eredmény a prosztata gyulladás vagy a rák gyanúját? Milyen egyéb vizsgálatok jöhetnek szóba a diagnózis felállításához? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szegedi Krisztián válasza psa témában

Tévhit az, hogy Önmagában egy labor érték egy betegség diagnózisához elegendő.

Ilyenformán a PSA csupán támpontot nyújt számunkra, hiszen ez nem egy tumormarker hanem a prostata által termelt fehérje természetű anyag.

Az Ön esetében 0, 99-es érték jónak mondható.

A PSA vizsgálat "kiegészítője" a rectalis vizsgálat, vagy prostata tapintás, illetve szükség esetén a transrectalis ultrahang. Valóban egyik sem kellemes, de gyors és nélkülözhetetlen a pontos kórkép tisztázásához.

Véleményem szerint, csupán a laborlelet alapján, Önnek alsó húgyuti syndromája lehet, melyet a prostata jóindulatú megnagyobbodása is magyarázhat. További vizsgálatokra még szükség van.

Kérdés: 2010. október 08., 09:10; Megválaszolva: 2010. október 11., 22:41
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
Prosztatarák szakaszok
Radikális prosztata eltávolítás után a PSA érték 0.01 volt. Mivel a szövetvizsgálat (feltöltés) 1mm szakaszon elengedte a festékanyagot...
prosztata daganat
2012-ben vették ki a prosztatám.2014-be kiújulás miatt sugárkezelést kaptam. Ezután 3 hónappal a PSA 0.047, később 0.052 volt.Lehet-e áttét az oka...
PSA
Tisztelt Hölgyem/Uram! Az interneten találtam meg az Ön elérhetőségét. 47 éves vagyok. Korábban 6 volt a PSA szintem, vér és genny volt a...
Kell e ilyen PSA értéknél újabb...
A második szövettani mintavétel utáni kórszövettani eredmény::malignitásra utaló szöveti jelek nincsenek.Fél év utáni PSA eredmény: 4, 69 ráta:...