• Dr. Fehér Gergely

        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

        24

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Neurológia

        Bemutatkozás:


        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation Trustban (Anglia) stroke- és neurológiai ellátással kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25 feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben. Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem be, újabban a járóbeteg-ellátás mellett a kutatói és oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig vizsgáztató.



        2019 januárjától Pécsett magánrendelés keretein belül is neurológia és stroke (agyérbetegség) kérdéskörben hozzám forduló betegek ellátásában veszek részt. Segítséget  nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok  megszervezésében is.



        Weblap címe és elérhetőségek: szinapszispecs.hu illetve facebook.com/szinapszispecs

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Fehér Gergely legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az aneurysma egy értágulatot jelent, ilyenkor egy kiboltosulás jön létre. Bizonyos méret elérése felett vérzésveszély fennállhat. Javasolt idegsebész felkeresése, hogy műtéti megoldás szóba jön, jöhet-e. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Szemészeti eltéréseket az epilepszia elleni gyógyszerek döntően nem okoznak, de Topamax esetében leír a szakirodalom néhány esetet. Célszerű lenne ezt szemészével/neurológusával egyeztetni, több éves rohammentesség után szóba jöhet a gyógyszerek csökkentése/elhagyása is (persze ezt csak általánosságban mondom, nem feltétlenül igaz ez mindenkire). A koponya MR-en érdemi eltérést nem látok leletei alapján, panaszai sem hozhatóak összefüggésbe vele (de az ismételt MR vizsgálatok nem oldják meg sem látászavarát, sem fejfájásos panaszait). Javasolt a fejfájás eredetének tisztázása (migrén jön szóba elsősorban életkora miatt) a témában jártas szakember segítségével. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A hallás romlás önmagában nem jelent demenciát, de mindenféle inger kiesése, mely az agyat trenírozza, a demencia valószínűségét növeli. Javaslom, ha a beteg belátása csökkent, célszerű, ha összeül az egész család egy megbeszélésre az érintett bevonásával. Üdvözlettel Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ez az ömlesztett történet kissé zavaros a számomra. Sorrendben nézve az MR vizsgálaton olyan eltérések látszanak, melyek leginkább magasvérnyomás-betegséghez vagy migrénhez társulnak, de sclerosis multiplex is szóba jöhet (a leírt bal kéz eltérés összefügghet a jobb oldalon leírt eltérésekkel). A fejsérülés okozhat szédülést, fejfájást, önmagában az Ön által felvetett betegségekhez nem vezet 1-1 ütés. Feltehetőleg erős pszichés faktorok is társulnak a dologhoz. Mérvadő véleményt a részletes kórelőzményfelvétel, betegvizsgálat és az MR felvétel birtokában tudnék adni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Nyugodtan folytassa eddigi életvitelét, sportoljon, érezze jól magát. Extrém terhelést nem javaslok. A dohányzás mindenképpen kerülendő és célszerű időszakos vérnyomásmérés is (nem sportolás közben). Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Az MR leleten érdemi eltérést nem látok, a leírt eltérések alkati dolgok. A liquor vagy más néven agyvíz az agyat borítja és védi, néha bizonyos helyeken az agyvízzel teli részek szélesebbek/tágasabbak lehetnek a normálisnál, ennek klinikai jelentősége nincs, a fejfájással nincs összefüggésben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Sajnos MR leletet nem látok, így nehéz bármit is mondanom. De azt el tudom mondani, hogy a migrénnek alapvetően kétféle kezelése van. Az egyik az n rohamterápia, mely fájdalomcsillapító ill. migrénellenes szerek alkalomszerű használatát jelenti. Ha elszapododik a fejfájás, akkor ún. megelőző terápiát állítunk be a fejfájásos napok csökkentése céljából, ez egy mindennapos gyógyszerszedést jelent (a paletta széles a vérnyomáscsökkentőkön át az epilepszia elleni szerekig terjed). Az Ön által szedett Divascan nem a legkorszerűbb készítmény, továbbá a Covercard helyett olyan vérnyomáscsökkentőt ajánlanék, melynek migrénmegelőző hatása is van (pl. Lisonorm vagy Karbis stb). Célszerű a témában jártas szakemberhez fordulni. Üdvözlettel: DR. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Az édesapja leletén kis kiterjedésű vérzés maradványa látható (hygroma), emellett aszimmetriás féltekéket ír le ( ez lehet alkati dolog is). A zavartság lehet a demencia következménye is, nem feltétlenül az esésé. Azonban traumás sérülés után ki tud alakulni epilepszia is, mely néha nem rángásokkal, rángógörccsel, hanem furcsa viselkedéssel/zavartsággal járhat. De néhány mondat alapján nehéz diagnosztizálni. Bővebbet alapos kikérdezés, vizsgálat és a koponya CT lelet megnézése után tudnék mondani. Mindenesetre a zavartságot célszerű kezelni, akármi is az oka, a témában jártas szakemberhez javasolt fordulni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Nehéz a panaszok alapján egyértelmű diagnózist felállítani, valószínűleg jelentős mértékű szorongás is áll a háttérben. A panaszok túlnyomó többsége pszichés eredetűnek tűnik. A szédülés hátterében az esetek döntő részében súlyos betegség, eltérés nem áll. Célszerű szakemberhez fordulnia (szédülés kezelésében jártas neurológus), szükség esetén koponya MR megnyugtatóan tisztázhatja a helyzetet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Az Arlevert nem rendszeresen szedendő gyógyszer, szédülés és hányás csillapítására alkalmilag használható. A talált aneurysma és a szédülés között összefügés nincs, ez csupán mellékletet. Napi egy pohár (max 1-2 dl) bor elfogyasztása teljességgel megengedhető. Sem az Arlevert szedése, sem a kevés folyadék fogyasztás nem okoz aneurysmat, illetve ezek elhagyása/ csökkentése sem. Javaslom, hogy forduljon a témában jártas (szédülés) szakemberhez a diagnózis pontosítása céljából. Üdvözlettel Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A lelet önmagában semmit nem mond, célszerű azt a panaszok tükrében értelmezni. Célszerű konzultálni a vizsgálatot kérő orvossal/ neurológussal. Üdvözlettel Dr. Fehèr Gergely
        Tisztelt Kérdező! A demencia kivizsgálására beletartozik egy neurológiai vizsgálat, tesztek felvétele illetve koponya CT vagy MR szervezése. Ezek függvényében különböző gyógyszeres kezelések jönnek szóba. Javasolt a témában jártas neurológus vagy pszichiáter felkeresése. Üdvözlettel Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Abban igaza van a kollégáknak, hogy mivel az MR vizsgálat nagyon érzékeny, gyakran találunk semmit sem jelentő eltéréseket is. Ráadásul a leletező radiológus sem mindig egyértelmű. Fontos lenne a panaszok tisztázása, ami miatt neurológushoz fordult. Ha Ön migrénes, a leírt fehérállományi elváltozások a migrén következményei lehetnek, ezeknek nincs klinikai jelentősége. Magasvérnyomás betegség is tud hasonló eltéréseket okozni. Sclerosis multiplexre nem gondolnék a lelet alapján, ilyen irányú tünetei sincsenek. Az oldalkamra eltérés pedig alkati dolog is lehet. Látatlanban ennyit tudok mondani, a panaszok és leletek pontosításához mindenképpen szükséges lenne egy részteles kikérdezés, neurológiai vizsgálat és a képi anyag megnézése. De hajlamos vagyok egyetérteni a kollégákkal, hogy érdemi teendőt nem látok, de tény, hogy néhány mondatból látatlanul nehéz diagnosztizálni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A leírt lelet egy értágulat, mely nem vagy igen nehezen elérhető helyen van. Az aneurysma bizonyos méret elérése után hajlamos lehet megrepedni (vagyis érfali repedés következik be), mely agyvérzést okozhat. Az öné kisméretű és nehezen elérhető helyen van, műteni valószínűleg nem kell ill. lehet. Amennyiben dohányzik, ezt célszerű abbahagyni, mert attól növekedhet az eltérés és célszerű a vérnyomás normál értéken (140/90 Hgmm alatt) tartása is. Az empty sella jelentősége kérdéses, sokszor látjuk mellékleletként. Hozzáköthető panasz esetén hormonvizsgálatok szóba jönnek (empty sella esetén agyalapi mirigy probléma merülhet fel, de ez nagyon ritka) Célszerű a vizsgálatot kérő orvos felkeresése a lelet megbeszélése céljából (hiszen valamiért történt ez a vizsgálat). Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ez így eléggé elnagyolt panasz, célszerű lenne egy neurológus - aki alvásmedicinában is jártas - felkeresése pontosítás céljából. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó