• Dr. Fehér Gergely

        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

        81

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Neurológia

        Bemutatkozás:


        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation Trustban (Anglia) stroke- és neurológiai ellátással kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25 feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben. Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem be, újabban a járóbeteg-ellátás mellett a kutatói és oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig vizsgáztató.



        2019 januárjától Pécsett magánrendelés keretein belül is neurológia és stroke (agyérbetegség) kérdéskörben hozzám forduló betegek ellátásában veszek részt. Segítséget  nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok  megszervezésében is.



        Weblap címe és elérhetőségek: szinapszispecs.hu illetve facebook.com/szinapszispecs

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Fehér Gergely legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A panaszok eléggé szerteágazóak, és aggódása/szorongása is meghaladja a normális mértéket. Javasolt ezirányban is továbblépni, háziorvost felkeresni, szükség esetén szakellátás felé fordulni. A felmerülő aurás tünetek miatt koponya MR-t javasolnék a háttér megnyugtató tisztázása céljából, aura migrén nélkül meglehetősen ritkán fordul elő és további vizsgálatot igényel. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ezek a cysták alapvetően jóindulatú dolgok, repedés ritkán lép fel. Elvileg ettől a szülés normál módon lefolyhat, de pontosan nem tudjuk azokat az okokat, melyek a megrepedéshez vezetnek (pl a szülés közbeni nagy erőkifejtés ennek oka lehet). Javasolt, hogy szülésze egy idegsebésszel egyeztessen a továbbiakról. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A nyaki érszűkület növeli a stroke rizikóját. Egyértelműen akkor kell műteni, ha fél éven belül volt stroke az érintett érterületen. Ha nem volt korábbi stroke, akkor is felmerülhet a szűkület műtéti megoldásának lehetősége az agyi érkatasztrófa megelőzése céljából, de ez egyéni mérlegelést igényel. Rutinszerűen nem kell műteni, gyógyszeres kezelés is kivédheti a stroke-ot, de ezek csak általánosságban mondhatóak el, minden beteg egyéni elbírálást igényel. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A műtét elvégzésére abszolút szükség nincs. Ezt abban az esetben kötelezően ajánlott elvégezni, ha a betegnek a szűkülettel összefüggésben agyi keringészavar (stroke) lépett fel. Amennyiben ezt tünetmentesen, szűrővizsgálat során fedezik fel, akkor esetleges műtéti megoldás is szóba jöhet a haszon-kockázat gondos mérlegelésével, de gyógyszeres kezelés is megfelelő hatékonyságú lehet ezesetben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Alapos kikérdezés után tudnék csak bővebbet mondani, ennyiből érdemi választ nem tudok adni. Az, hogy a koponya MR negatív, mindenképpen megnyugtató. Esetleges migrénes háttér merülhet fel életkora alapján, vagy vérnyomásingadozás lehetősége, de ezek csak erős tippek. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ez feltehetőleg alkati dolog, így fejlődött az érrendszer, jelentősége nincs, az agyalapi artériás kör megoldja a vérellátást. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ismeretlenül, néhány mondatból meglehetősen nehéz diagnosztizálni. Kissé szokatlan szívbetegség megjelenése ebben az életkorban. Lehet ennek oka életmódbeli eltérés (elhízás, cukorbetegség, dohányzás stb) akár. Látási és hallási problémák emellett esetleges genetikai megbetegedésre (Fabry betegség, mitochondrialis megbetegedés stb) hívhatják fel a figyelmet a leírtak alapján. Részemről első körben javaslom koponya MR elvégzését és neurológiai centrumban történő szakvizsgálatát. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A fenti eredményeket fenntartásokkal fogadnám, az EEG, BAEP stb. vizsgálatok klinikai jelentősége az utóbbi időben jelentősen viszaszorult a modern koponya képalkotóknak köszönthetően (itt elsősorban a különböző MR technikákra gondolok). Az ásítási probléma keringészavarra nem jellegzetes, sclerosis multiplex sem okoz ilyen tünetet. Célszerű lenne az MR vizsgálat kivitelezése bármiféle diagnózis kimondásához. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Célszerű koponya CT vizsgálat elvégzése a panaszok jellege miatt a sérülés megnyugtató kizárására. Syrinxeltérés, illetve ennek rosszabbodása valószínűtlen a panaszok tükrében. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A panaszok elég szerteágazóak, elég nehéz kiigazodnom. A leírt sinus eltérés alkati dolog, sok embernek valamelyik oldal fejlettebb a másiknál (azaz vastagabbak a vénák ott), ezzel teendő nincs, panaszt nem okoz. A nyaki gerinc eltérései rendkívül ritkán okoznak szédülést. A fejmozdításra provokálódó szédülés döntően (és egyben ez a szédülések leggyakoribb oka) az ún. benignus paroxysmalis pozicionális vertigo, melyet a belsőfülben elszabaduló kristályok okoznak, a beteg azt jelezi, hogy testhelyzet-változtatáskor vagy fejmozgatáskor olyan érzése van, mintha körhintában ülne. Ez egy kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan dolog, de ha a beteg nincs kellőképpen felvilágosítva, komoly pszichés háttér is fel tud lépni egy idő után. Bővebben itt olvashat a szédülésekről: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-tipusai A szédülések döntő többsége nem jár fejfájással, de van egy olyan migrénforma, melyet szédülés kísér, ez az ún. vestibularis migrén. Bővebben a migrénről itt talál infomrációt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22397/a-migren-tipusai Azt tanácsolnám, célszerű első körben egy Fejfájás Centrumhoz fordulni a betegség pontosítása végett. Mind a szédülés, mind a fejfájás járhat pszichés tünetekkel is és bizonyos depresszió elleni szerek hatékonyak mind a migrén, mind a szédülés kezelésében is. Bővebbet részletes kikérdézés és vizsgálat után tudnék mondani, írásban nehéz diagnosztizálni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        kedves Kérdező! Az ENG/EMG vizsgálat negativitása megnyugtató biztonsággal ki tudja zárni az ALS meglétét. Ráadásul 2-3 év alatt ez a betegség már az esetek döntő többségében súlyos fogyással, izomvesztéssel és gyengeséggel jár. Fia aggodalma mindenképpen meghaladja a normális mértéket, egyetértek azzal, hogy pszichiátriai vizsgálata szükséges. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A leírt tágulat(ok) a szédüléssel nincsenek összefüggésben, mellékleletek, de ez sima MR-en nehezen megítélhető. Mindazonáltal javasolt ennek tisztázása, hogy az értágulat (aneurizma?) fennáll-e vagy sem, ehhez érfestéses MR vagy CT vizsgálat elvégzése szükséges. Ha aneurizma valóban ábrázolódik, akkor annak idegsebészeti véleményezése javasolt. Bővebben erről itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/25167/agyi-aneurizmak Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A lelet egy alkati variánst ír le az érrendszerrel kapcsolatban, ez normálisnak tekinthető (egyébként sincs a leleten semmiféle abnormalitás), ez annyira kóros mint kb ha valaki zöld szeműnek születik (ritka, de előfordul). A panaszokkal semmiféle összefüggésben nincsen. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Erről elég nehéz így bármit is mondani, a lelet kiragadott, vélemény sincs benne. Alapvetően jó lenne tudni, hogy milyen a fejfájása, másrészt, hogy van-e bármiféle társbetegsége (vérnyomásgondok stb). A leírt eltérés lehet pl migrén következménye vagy cukorbetegség, egyéb eltérés velejárója, de erről így nem lehet érdemben nyilatkozni. Javaslom, hogy keresse fel a vizsgálatot kérő orvost további egyeztetés céljából. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A leírt leleten kóros eltérés nincs, normális viszonyok ábrázolódnak. Javaslom pszichoterápiában jártas szakember felkeresését, az Ön szorongása messze meghaladja a normális szintet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés