Látászavar

16 éves korban (1964 körül) "Aurás (scotomás?) migrain, zsibbadással, hányással, elesettséggel. Kórház, neuraszténia dg-sal. Látászavar megszűnt, átmeneti magasvérnyomás (160) megszűnt. Neurológián: Vasovegetatív neurósis, pszichastheniás elemekkel dg. 1965 (?). Később, depressziós periódusok. 1919 után néhányszor még "foltos látás" fejfájás nélkül. 2013-ban szívinfarktus, 2016 ban scotoma, MR: dg.: "Igen diszkrét krónikus microvascularis fehérállományi eltérések. Friss laesio, térfoglaló folyamat jele nem azonosítható (Balázs Gyögy dr.), 2017 pitvarfibrilláció flutterrel. 2022 február, gyógyszerváltások után hetente, másnaponta látászavar (scotoma? aura?) kb 20-30 perces, fejfájás nélkül. MR vélemény: Intracraniálisan kórjelző értékű eltérés nem azonosítható." (A korábbi MR (2016, l.fentebb) vizsgálaton ábrázolódott apró lacunáris laesiók valószínűleg kisebb térerő miatt biztonsággal nem azonosíthatók. "Gyógyszereim: Concor, Lixiána, Bihart, Xeter, Frontin, Vitamin D3000, Hashimotóra: L-Thyroxin. További társbetegségek: Prediabete (?) (160 CH-s diéta), Incontnencia. A "látászavarra" Pentoxylt javasoltak, amitől szédülök, rosszul vagyok. Rödivlátó és szürkehályog műtött vagyok. Állandó panasz még az erős izzadás (hidegben, melegben), a látászavartól függetlenül. Látászavarkor a vérnyomás felmegy (az ijedtségtől?). Szíves válaszukat, tanácsukat várva és megköszönve. Tisztelettel: Sarkady Emőke

Dr. Fehér Gergely válasza migrén aurával témában

Kedves Kérdező! Kicsi nehéz eligazodni az ömlesztett szövegen, de bennem leginkább aurás migrén lehetősége merül fel a leírás alapján. A migrén az esetek negyedében egyéb tünetekkel indul, ez leggyakrabban látászavar vagy zsibbadás és utána alakul ki a fejfájás, de ezek nem külön betegségek, hanem a migrén részei. Néha olyan is van, hogy csak az aura tünet van meg és nem követi fejfájás. Bővebben a témáról itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22853/auraval-jaro-migren Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. augusztus 24.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Érprobléma?
Jó napot kívánok Doktorúr! Az auras migrén tüneteim kb egy hónapja kezdődtek. Megfigyeltem, hogy nekem ezeket a migrénes rohamokat leggyakrabban egy nagyon...
Latászavar, zsibbadás
17éves lányom, aki 168 magas és 47kg az alábbi tünetekkel van.. Hirtelen kezdődő bal oldali látászavar. A bal oldali szemével fekete foltot kezd el latni,...
Zsibbadásos, elviselhetetlen fejfájásos...
Tisztelt Doktornő! Kisgyermek korom óta kisernek zsibbadásos tünetek melyek során a fél oldalam teljesen mozgásképtelenné válik az arcom szintén, a beszédem...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja