Látászavar

16 éves korban (1964 körül) "Aurás (scotomás?) migrain, zsibbadással, hányással, elesettséggel. Kórház, neuraszténia dg-sal. Látászavar megszűnt, átmeneti magasvérnyomás (160) megszűnt. Neurológián: Vasovegetatív neurósis, pszichastheniás elemekkel dg. 1965 (?) . Később depressziós periódusok. 1919 után néhányszor még "foltos látás" fejfájás nélkül.2013-ban szívinfarktus, 2016 ban scotoma ,MR: dg.: "Igen diszkrét krónikus microvascularis fehérállományi eltérések. Friss laesio, térfoglaló folyamat jele nem azonosítható (Balázs Gyögy dr.) , 2017 pitvarfibrilláció flutterrel. 2022 február, gyógyszerváltások után hetente, másnaponta látászavar (scotoma? aura?) kb 20-30 perces, fejfájás nélkül. MR vélemény: Intracraniálisan kórjelző értékű eltérés nem azonosítható." (A korábbi MR (2016, l.fentebb) vizsgálaton ábrázolódott apró lacunáris laesiók valószínűleg kisebb térerő miatt biztonsággal nem azonosíthatók. "Gyógyszereim: Concor, Lixiána, Bihart, Xeter, Frontin, Vitamin D3000, Hashimotóra: L-Thyroxin. További társbetegségek: Prediabete (?) (160 CH-s diéta) , Incontnencia. A "látászavarra" Pentoxylt javasoltak, amitől szédülök, rosszul vagyok. Rödivlátó és szürkehályog műtött vagyok. Állandó panasz még az erős izzadás (hidegben, melegben) , a látászavartól függetlenül. Látászavarkor a vérnyomás felmegy (az ijedtségtől?). Szíves válaszukat, tanácsukat várva és megköszönve. Tisztelettel: Sarkady Emőke

Dr. Fehér Gergely válasza migrén aurával témában

Kedves Kérdező!

Kicsi nehéz eligazodni az ömlesztett szövegen, de bennem leginkább aurás migrén lehetősége merül fel a leírás alapján. A migrén az esetek negyedében egyéb tünetekkel indul, ez leggyakrabban látászavar vagy zsibbadás és utána alakul ki a fejfájás, de ezek nem külön betegségek, hanem a migrén részei. Néha olyan is van, hogy csak az aura tünet van meg és nem követi fejfájás. Bővebben a témáról itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22853/auraval-jaro-migren

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. augusztus 20., 13:45 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 24., 17:34
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Érprobléma?
Jó napot kívánok Doktorúr! Az auras migrén tüneteim kb egy hónapja kezdődtek. Megfigyeltem, hogy nekem ezeket a migrénes rohamokat leggyakrabban...
Latászavar, zsibbadás
17éves lányom, aki 168 magas és 47kg az alábbi tünetekkel van..Hirtelen kezdődő bal oldali látászavar. A bal oldali szemével fekete foltot kezd el...
Zsibbadásos, elviselhetetlen...
Tisztelt Doktornő! Kisgyermek korom óta kisernek zsibbadásos tünetek melyek során a fél oldalam teljesen mozgásképtelenné válik az arcom szintén, a...
Ez lehet az SM-től?
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra...
Epilepsziás görcsroham volt vagy...