Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

fogorvos
Bemutatkozás:

Feltöltés alatt.

Legutóbbi válaszai

Bölcsességfog műtéti eltávolítás után

Kedves Kérdező, A foghúzás utáni dry socket nevű esetet feltétlen észre venné, emiatt ne aggódjon, mert az nagyon fájdalmas, általában rossz lehelet és szájíz is kíséri. Ha ilyet érezne, feltétlen vissza kell menni a kezelőorvoshoz, aki érzéstelenítés mellett kipucolja az üreget, és antibiotikumos kezelést írt fel. Hála istennek ez viszonylag ritkábban előforduló mellékhatás, és alapos szájhigiénével rendszerint elkerülhető. Bölcsességfogak eltávolítása rendszerint nagyobb traumával jár, mint bármely másik fogé, főleg, ahogy említi az alsónál fel is kellet tárni. Ilyenkor teljesen normális, hogy az ínylefutás változik, kisebb nagyon ínyduzzanat előfordulhat, ami lassabban gyógyul. A kis, hosszúkás kitüremkedés lehet esetleg apró benn maradt szilánk, amit idővel a szervezet magától kilök, vagy a fogágy (alveolus) esetleges sérülésével együtt járó kis csontdudor, ami idővel szintén gyógyul, kisebbedik. Remélem azóta már elmúltak ezek a panaszai. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna

duzzanat a szájpadláson

Kedves Kérdező, Nehéz így látatlanban a duzzanatról véleményt mondani. A szájpad elülső része lehet enyhén fehérebb, világosabb piros, mint a hátsó, normál esetben is. Lehet, hogy most is van egy kis torokgyulladása, és amiatt pirosabb a hátsó rész, és nem az elülső világosabb:) Reflux esetén jellemzően gyakrabban fordul elő a szájképletek gyulladása, (erős reflux esetén még a fogak kopása is! ) hiszen a sav felmarja a nyálkahártyát, és ily módon az kevéssé lesz ellenálló baktériumoknak, környezeti ártalmaknak. Az is lehet, hogy kicsit általánosan is le van gyengülve a szervezete, esetleg vitaminhiány. Érdemes lehet laborvizsgálatot csinálni. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna

Fogkő vagy szuvasodás? A megmentésre milyen lehetőségek?

Kedves Kérdező, Nagyon profi a beszámozott rtg. és a fotó melléklet!:) Köszönöm türelmét, íme a válaszom: Az 1-esnek jelölt fog nyaki részén fogkőnek gondolnám. A 2-es, 3-asnak jelölt fogak viszont erősen destruáltak, a fogak belsejének (pulpa) érintettségével, gyökércsúcsi gyulladással. Mindkét fog esetében gyökérkezelés indikált. Ezután, ha a fogak panaszmentesek, felépítésükre a csapos korona lenne a legmegfelelőbb, meglátásom szerint. Minden fogért érdemes küzdeni, megmentésével próbálkozni, főleg 26 évesen!:) Minden jót, dr.Gosztonyi Julianna

Mitől lehet ez?

Kedves Kérdező, Kicsit sajnos homályos a kép, de úgy látom több fognál is van fognyaki kopás (szemfogak, kisőrlők) , ami okozhat fogérzékenységet. Bár gondolom emiatt is használja a Sensodyne-t, úgyhogy ez nem új keletű. Az alsó metszői is fájnak? Ráharapásra érez fájdalmat? Kemény vagy puha tapintatú a dudor? A Gingisol és a kamilla tea önmagukban sajnos nem fogják ezt a duzzanatot levinni. Én arra gyanakszom, hogy valamelyik középső metszőjének (a baloldali középső metszője gyanús, szürkébbnek is tűnik, ami a fogelhalás egyik jele) gyökércsúcsa körül gyulladás van, amit gyökérkezeléssel, és ily módon a genny gyökércsatornán keresztüli levezetésével lehet orvosolni. Javaslom, hogy ezzel mielőbb forduljon fogorvoshoz! Ne halogassa, az otthoni gyógymód itt nem segít!: ( Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna

Több fog is fáj egyszerre

Kedves Kérdező, Nem túl valószínű, hogy az 5ös fogtól fájna a 3-as és 2-es is, de elvi szinten persze kizárni sem lehet az összefüggést. Biztosat csak rtg. és alapos vizsgálat után lehetne mondani.. Jó lenne tudni, hogy érzékenység alatt mit ért pontosan? Mire érzékenyek? Spontán is fájnak? Érte vmilyen trauma esetleg azt az oldalt? Remélem azóta már megoldódott, és túl van sikeresen a kezelésen! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna