Dr. Botos Árpád

Dr. Botos Árpád

urológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Alhasi fájdalom, menstruáció késés, fogamzásgátló

Kedves Hölgyem!

Nincs oka aggodalomra, mert ilyen előfordul, ne aggódjon. A fájdalom miatt vegyen be fájdalomcsillapítót, és görcsoldót, ha pecsételés lenne, akkor sem kell a gyógyszert abbahagynia, 2-3 ciklus alatt szépen beáll a vérzés.

 

Mi lehet ez?

Kedves Kérdező!
Minél hamarabb fel kellene keressen egy fogorvost, hogy egyértelműen meg lehessen határozni, mitől is lett az ínyén a dudor. Lehet, hogy a fogában fellépő gyulladás miatt alakult ki, ami miatt gyökérkezelni kell ezt a fogat, vagy csak egy csont kitüremkedés, amit eddig nem vett észre, és ebben az esetben egy egyszerű töméssel helyreállítható a foga.
 

Fülzúgás

Kedves Kérdező!

Kérdés, hogy menniyre van jól beállítva a vérnyomása. Ha a gyógyszer ellenére is magas, akkor ez okozhatja a fülzúgást. Először ezt kellene tisztázni, ha normálmérték fölötti a vérnyomás, ennek rendezése az elsődleges teendő. Ha erre nem rendeződik a panasza, akkor kivizsgálás szükséges-ebben háziorovsa fog tudni segíteni, ugyanis a fülzúgásnak oka lehet még vérszegénység, fertőzés, fülzsír, halláscsökkenés, stb,

Dermatomyositis

Kedves Zsuzsanna!

A, dermatomyositishez nem kell, hogy eltérés legyen az immunszerológiában. Az nagyon jó, hogy most tünetmentes, de a jelenlegi álláspont szerint erre a betegségre ma még nem mondhatjuk azt, hogy "meggyógyult", "kinőtte", inkább az óvatos "tartósan tünetmentes" kifejezést használjuk. Az lehet, hogy később majd akár a gyógyszereket is el lehet hagyni anélkül, hogy a tünetek visszatérnének, de rendszeres kontrollvizsgálatokra biztosan vissza kell majd járnia.

 

Irritábilis bél szindróma?

Tisztelt TE!

A puffadásnak sok oka lehet, így lehet tejcukor érzékenyég, kóros baktériumok megtelepedése a bélben, emésztőenzimek részleges hiánya, stb. A görcsös folyamatokat okozhatják ugyanezek, de egyik ok lehet a vastagbél spasticitása, kanyargóssága. Nem, derült ki, hogy minden vizsgálatot végigcsináltak-e, vagy csupán a vastagbél állapota lett feltérképezve. A szorongó, izgulós betegek esetében is előfordul az is, hogy a székelési szokások megváltoznak. Az Ön által megkezdett diéta kifejezetten hatékonynak látszik, ami jól követi az ún. irritabilis bélszindroma diétáját. Ez főképp a béltartalom balanszának növelésével, a bélfal nyálkahártya izgalmának csökkentésével jótékony. Fontos, hogy a székrekedés hátterében tudjuk, néhány alapvető folyamat is állhat. A kezelés első lépcsője a fizikai aktivitás fokozása (fokozott hasfal izommunka), a nem megfelelő folyadékbevitel fokozása, a rostanyagok, celluloid tartalmú ételek bevitelének fokozása, végül pedig valamilyen bélmozgást serkentő gyógyszeres terápia bevezetése.