Dr. Ábel Tatjána

Dr. Ábel Tatjána

Belgyógyász, Diabetológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Meddőség és inzulinrezisztencia

Kedves Beáta, Nem tudom, hogy e vércukor terheléses eredményei 75 gramm cukor elfogyasztása után történtek-e. Ha igen, akkor Önnek az utolsó vérvétel alapján cukor betegsége van és e miatt diabetológus szakorvoshoz kérem fáradjon el. Az első két vérvételnél is látszik, hogy az inzulin hatékonysága csökkent a szervezetében vagyis ún. inzulin rezisztenciája van. A metformin hatóanyag tartalmú gyógyszer egyrészt a fogyásban másrészt az inzulin hatásának növelésében is szerepet játszik. Azt sem tudom, hogy van-e testsúly feleslege, mert ha igen akkor a testsúly csökkenésével az inzulin hatékonysága jelentősen javulhat és ez által a vércukor szintje és a teherbe esés esélye is. A zsírszövet olyan fehérjéket termel, amelyek az inzulin hatékonyságát rontják. Ennek javításában döntő szerepe van a megfelelő étkezésnek és a rendszeres testmozgásnak is.

Nagyon magas vércukorszint

Kedves Hölgyem, A cukorbetegség kezelése kapcsán kialakult magas vércukor szintnek több oka is lehet.Valószínüleg ún. inzulin rezisztenciája van, vagyis a beadott inzulin nem tud kellő mértékben hatni a szervezetében. Erre utal, hogy elég nagy adagban adja az inzulint mégis - ahogy írja - magas a vércukor szintje. Mi a teendő ilyenkor? Amennyiben testsúly feleslege van, kérem fogyjon. A nagyobb zsírszövet nem csak esztétikai gondot jelenthet, hanem termel olyan fehérjéket is, amelyek az inzulin hatékonyságát rontják. Már néhány kiló leadása nagyon jó hatású lehet. Lehet hogy az inzulin terápiát ki lehet egészíteni egy inzulin érzékenységet javító gyógyszerrel is. Az étrend változtatáson túl fontos a mérsékelt napi rendszerességű testmozgás is. Kérem keresse fel diabetológusát a további teendők megbeszélése miatt, ha megoldható keressen fel egy dietetikust is. Üdvözlettel

Cukros vagyok e?

Tisztel Hölgyem, Köszönöm, hogy újra írt. Amennyiben ez a terheléses vércukor vizsgálat 75 gramm cukor elfogyasztásával történt, akkor a válaszom az, hogy igen, Ön cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegség típusosan az étkezés utáni (jelen esetben a terhelés utáni) vércukor emelkedésével kezdődik és csak egy bizonyos idő után emelkedik meg az éhomi vércukor érték. Az interneten is elérhetőek a diéta alapjai, de mindenképpen azt ajánlom, hogy Angliában vagy itthon jó lenne, ha felkeresne egy dietetikust, aki nem csak elméleti, hanem gyakorlati tanácsokat is tudna adni az étkezésével kapcsolatban. Amennyiben testsúly feleslege van néhány kiló leadásával a vércukor szintje csökkenni fog. Az étkezés mellett mindenképpen jó lenne, ha rendszeresen elkezdene mozogni is (amennyit a reumatoid arthritis "megenged") . Általában azt szoktuk mondani, hogy napi rendszerességgel 20-30 perc mérsékelt intenzitású mozgás javasolt, de ez mindenképpen egyénre szabott kell hogy legyen. Semmiképpen ne terhelje túl az izületeit, a fokozatos terhelés emelés az Ön esetében rendkívül fontos. A reumatoid artritis nem okoz 2-es típusú cukorbetegséget, de pl. a mozgás hiányból adódó testsúly felesleg a betegség kialakulásának kockázatát növeli. A kontroll során a fentiek miatt az éhomi érték és a HbA1c (átlagos vércukor érték 60 napra visszamenőleg) mellett egy szokásos reggeli elfogyasztása után másfél órával mért vércukor értéket is mérünk. Békés, Boldog Ünnepet kívánok!

Testépítés

Tisztelt Uram, A Stanozolol és a Sustanon mindkettő szteroid tartalmú készítmény. Az izomtömeg növekedése mellett, többek között a cukoranyagcserére is káros hatással rendelkeznek. Használatuk során a vércukor szintje nemcsak hogy megemelkedhet, hanem labilissá is válhat. A tamoxifen hormon-érzékeny daganatok, így az emlődaganat esetében használatos gyógyszer. Nem javaslom ezek használatát, részben a fentiek miatt, részben pedig azért sem, mert e szerek "hatása" csak egy idegig működik, hisz kiürülnek a szervezetből. Ezt követően újra és újra meg "kellene" ismételni, ami többek között a mellékvese elégtelen működéséhez is vezethet. Üdvözlettel

Milyen agyi vagy személyiségi elváltozásokat okozhat a gyakori hipoglikémiás rosszúllét?

Tisztelt Uram, A kórosan alacsony vércukorszint nem csak az agysejtek működését ronthatja, zavarhatja hanem a szív működésére is igen nagy terhet jelenthet. A kóros vércukor esést összefüggésbe hozzák egyes szívritmuszavarok vagy akár a szívinfarktus kialakulásával is. Ezért a mai megítélés szerint legalább annyira el kell kerülni, mint a magas értékekeket. Kérem keresse fel diabetológus szakorvosát a továbbiak megbeszélése miatt. Üdvözlettel