Meddőség és inzulinrezisztencia

Tisztelt Dr Nő/Úr! Párommal babát szeretnénk, mivel nem jött össze, léptünk. 2013 márciusi vérvételem eredménye: éhgyomri plazma glükóz 4, 9 mmol/L, Glukoz terhelés 60 perces: 7, 8 mmol/L, Glukóz terhelés 120 perces: 5, 5 mmol/L. SE Inzulinom 50, 4 µU/ml, 60 perces SE Inzulinom: 164 µU/ml, 120 perces SE Inzulinom: 121 µU/ml Fenti értéket látva az orvosom javaslatára elkezdtem szedni a MERCKFORMIN gyógyszert, először napi 3x500 mg-ost, majd emeltük 1000mg-ra. Volt egy laparoszkópiás műtétem, és méhtükrözés, ahol minden rendben volt. Szedtem clostilbegyt nevű gyógyszert, melynek hatására majd minden hónapban mindkét petefészekben 20-23 mm-es tüszőt látott a doktor úr UH-on. Mégsem sikerült fél évig a stimulálással teherbe esnem. Elmentem szeptemberben mégegyszer terheléses cukorvizsgálatra, melynek az értekei nem igazán mutattak javulást. Íme: éhgyomri plazma glükóz 6, 5 mmol/L, Glukoz terhelés 60 perces: 11, 6 mmol/L, Glukóz terhelés 120 perces: 7, 6 mmol/L. SE Inzulinom 38, 3 µU/ml, 60 perces SE Inzulinom: 141 µU/ml, 120 perces SE Inzulinom: 120 µU/ml Mivel ezek az értékek is rosszak voltak, váltott az orvosom az EUCREAS 1000mg-re napi 2X1, majd kb 3 hét múlva elmentem kontrollra, megnézni, milyen hatással van rám az új gyógyszer. HÁT DÖBBENET, HOGY MILYEN ROSSZ ÉRTÉKEIM LETTEK. éhgyomri plazma glükóz 5, 8 mmol/L, Glukoz terhelés 60 perces: 9, 7 mmol/L, Glukóz terhelés 120 perces: 9, 1 mmol/L. SE Inzulinom 40 µU/ml, 60 perces SE Inzulinom: 226 µU/ml, 120 perces SE Inzulinom: 267 µU/ml Szeretném megkérdezni, hogy ez így normális? Mikor nem szedtem gyógyszert az inzulinom miatt, nem volt olyan katasztrófális az értékem, mint akár a Merckformin vagy Eucreas szedésekor. Lehetséges, hogy nagyobb kárt okozott mint amit használt? Mit tanácsol Doktor Úr! Köszönöm válaszát előre is, üdvözlettel: N.Beáta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ábel Tatjána válasza terheléses vércukorvizsgálat témában

Kedves Beáta,

Nem tudom, hogy e vércukor terheléses eredményei 75 gramm cukor elfogyasztása után történtek-e. Ha igen, akkor Önnek az utolsó vérvétel alapján cukor betegsége van és e miatt diabetológus szakorvoshoz kérem fáradjon el.

Az első két vérvételnél is látszik, hogy az inzulin hatékonysága csökkent a szervezetében vagyis ún. inzulin rezisztenciája van.

A metformin hatóanyag tartalmú gyógyszer egyrészt a fogyásban másrészt az inzulin hatásának növelésében is szerepet játszik.

Azt sem tudom, hogy van-e testsúly feleslege, mert ha igen akkor a testsúly csökkenésével az inzulin hatékonysága jelentősen javulhat és ez által a vércukor szintje és a teherbe esés esélye is. A zsírszövet olyan fehérjéket termel, amelyek az inzulin hatékonyságát rontják.

Ennek javításában döntő szerepe van a megfelelő étkezésnek és a rendszeres testmozgásnak is.

Kérdés: 2014. január 03., 22:16; Megválaszolva: 2014. január 11., 16:31
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Ingadozó TSH okozhat újabb...
Üdvözlöm Volt korábban egy missed ab, amiatt nézettem a pm hormonokat gyorsan most az újabb terhességnél. Akkor 6,5re felugrott a tsh 4+3hetesen (de...
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Vérkép eredmény
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...