Libidó

Tisztelt WebBeteg! Én egy 34 éves nő vagyok és volna egy kérdésem. Tavasz elején hüvelygombám volt, amit most - kb. nyár elején voltam utoljára orvosnál - kikezeltek! Viszont azóta teljesen megszűnt a libidóm. Időnként egy picit úgy érzem, hogy jelen van, de többségében teljesen 0! Abban biztos vagyok, hogy nem a párkapcsolatban van a hiba, 14 (idén) éve lesz, hogy együtt vagyunk a párommal és szexuális téren nem volt sose problémánk. A kérdésem csak annyi lenne, hogy a libidó eltűnése lehet betegségnek a jele v. előjele? Bármilyen betegségnek? Szeretem a páromat, ő is engem, de a libidó eltűnése óta olyan vagyok, mint aki egyáltalán nem vágyik a nemi életre és tudom, hogy ez hosszú távon nekem sem fog jót tenni (már ami az esetleges lelkifurdalást illeti) , a párkapcsolatnak meg főleg. Gyermekünk nincs. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Z

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza szexuális vágy témában

Tisztelt Kérdező!

Valószínűtlen, hogy a korábbi gombás hüvelyfertőzés okozná a libidócsökkenést. A háttérben (ha testi tünet nincs, amint az írta is) , a háttérben vagy pszichés ok, vagy esetleg gyógyszerszedés állhat. A témával kapcsolatos rövid oki és kezelési lehetőségeket korábban összegyűjtöttem, ezt idemásolom Önnek (bár ezt főleg a változó kor körüli időszakra írtam, de több dolog Önnek is hasznos lehet) .

------------------------

Mivel lehetne fokozni a változókor körüli időszakban csökkenő szexuális vágyat?

A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok:

- Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.) , de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek.

- Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.) , ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni.

- A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható.

- Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el.

- Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten.

- A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. szeptember 15., 17:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:12
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
létezik ilyen gyógyszer?
Tisztelettel! Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem kívánnom a szexet erre van valami gyógyszer (létezik ilyen)? hormonok jobban müködjönek vagy nem...
Érdekes lelet
HPV pozitivitás
Barna folyás rákszűrés idején
HPV - rákszűrés