• Libidó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WebBeteg! Én egy 34 éves nő vagyok és volna egy kérdésem. Tavasz elején hüvelygombám volt, amit most - kb. nyár elején voltam utoljára orvosnál - kikezeltek! Viszont azóta teljesen megszűnt a libidóm. Időnként egy picit úgy érzem, hogy jelen van, de többségében teljesen 0! Abban biztos vagyok, hogy nem a párkapcsolatban van a hiba, 14 (idén) éve lesz, hogy együtt vagyunk a párommal és szexuális téren nem volt sose problémánk. A kérdésem csak annyi lenne, hogy a libidó eltűnése lehet betegségnek a jele v. előjele? Bármilyen betegségnek? Szeretem a páromat, ő is engem, de a libidó eltűnése óta olyan vagyok, mint aki egyáltalán nem vágyik a nemi életre és tudom, hogy ez hosszú távon nekem sem fog jót tenni (már ami az esetleges lelkifurdalást illeti), a párkapcsolatnak meg főleg. Gyermekünk nincs. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Z

        Dr. Deli Tamás válasza a szexuális vágy, témában

        Tisztelt Kérdező! Valószínűtlen, hogy a korábbi gombás hüvelyfertőzés okozná a libidócsökkenést. A háttérben (ha testi tünet nincs, amint az írta is), a háttérben vagy pszichés ok, vagy esetleg gyógyszerszedés állhat. A témával kapcsolatos rövid oki és kezelési lehetőségeket korábban összegyűjtöttem, ezt idemásolom Önnek (bár ezt főleg a változó kor körüli időszakra írtam, de több dolog Önnek is hasznos lehet). ------------------------ Mivel lehetne fokozni a változókor körüli időszakban csökkenő szexuális vágyat? A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok: - Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.), de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek. - Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.), ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni. - A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható. - Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el. - Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten. - A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 15., 17:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés