Petevezeték gyulladás (megint)

Üdvözlöm! Engem 2010. novemberében műtöttek meg, mondván csak egy petefészek cisztám van. Az altatás után a doki azzal kezdte, hogy baj van: a ciszta helyett elzáródott, hegesedett, teljesen tönkrement tubákat talált (mindkét oldalon) , amit megpróbált helyrehozni, de nem ígér semmit. Hozzá tette, hogy lehet, hogy egy új műtét is fog kelleni, mivel nem tudta megoldani a problémát sőt, a gyógyszert sem muszáj tovább szednem, mert kb 1% az esély, hogy természetes úton teherbe essek, de mivel codák még vannak én nem hagytam abba a fogamzásgátlót. Most eltelt 3és fél hónap é ismét visszajött az összes tünet (görcsök, bár nem olyan fájdalmas és legalább nem sugároz ki a térdemig, és a sötét vérzés majdnem 3 hete folyamatosan) . Sajnos egy hónap múlva kaptam időpontot, de nagyon aggódom, hogy ki fogják venni az összes olyan szervem, ami a babához kellene. Ön szerint?

Dr. Tömösváry Zoltán válasza nőgyógyászati műtét témában

Tisztelt Hölgyem!

Ahogyan az Önnel is történt, sajnos idönként előfordul, hogy az ultrahang alapján felvetett petefészek ciszta helyett valójában a petevezeték betegségét találjuk. Ez sokszor pontosan csak a műtét során állapítható meg.

Bizonyos esetekben, főleg kismedencei gyulladást követően, a petevezeték oly mértékben károsodhat, hogy azon keresztül terhesség már nem jöhet létre, ezért ilyen esetekben akár a beteg petevezeték eltávolítására is szükség lehet. Ilyenkor még a másik oldali petevezetéken keresztül létrejöhet spontán terhesség.

Ha a páciens még nem szült és van lehetőség a petevezeték megmentésére, akkor többnyire megpróbáljuk a petevezeték átjárhatóságának helyreállítását, ezt petevezeték plasztikának nevezik. A műtét végén ilyenkor meggyőződünk arról, hogy a petevezeték átjárható. Persze garancia arra, hogy az operált petevezeték nyitva is marad, garancia nincsen.

Esetleg egy későbbi petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HSG) során lehet erről meggyőződni.

Ha jelenleg nem kíván teherbe esni, abban jól döntött, hogy folytatja a fogamzásgátlót, mivel a helyreállító műtét következtében akár teherbe is eshet!

Persze ha a kolléga nem tudta megoldani tökéletesen a problémát, akkor ezt is a petevezeték átjárhatósági vizsgálattal lehet kideríteni.

Panaszainak visszatérése azonban nem túl jó jel. Jelezhet gyulladást, újabb lezáródást vagy akár más okokat is, mint például endometriózist. Persze az utóbbi betegség lehetőségének már a műtét során fel kellett volna merülnie. Ha ez felmerült, abban a műtét során vett anyag szövettani vizsgálata segít.

Ha a legsötétebben is látjuk az esélyeit, akkor is nagy a valószínűsége, hogy egyszer teherbe essen, bár ez bizonyos esetekben (pl. mindkét petevezeték teljes lázártságakor) többnyire csak további műtét vagy lombik eljárás során lehetséges.

Amennyiben jelenlegi panaszai nem csökkennek vagy nem akarja a további kivizsgálást és kezelést halogatni, mielőbb keressen fel szakembert!

Kérdés: 2011. március 23., 15:39; Megválaszolva: 2011. március 29., 09:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Méhpolip műtét után
Kedves Dr Nő! Nekem 2 napja volt egy méh kürettálásom (méhpolip eltávolitás) nem volt nagy. Tudom ülőfürdő,strand,házas élet most egy 2hétig...
Terhesség vagy sem?
Tisztelt Doktor Úr! Novemberben volt a második inszeminációm, ami sikeres volt. Decemberben azonban méhen kívüli terhesség gyanújával (500-as...
Konizáció utáni vérzés
Tisztelt Doktor Úr/No! 3hete voltam konizáción, (HSIL, HPV) ami után nem varrtak.Histológia: CIN3, elérték az egészséges szovetet. Majdnem...
mutet utani utazas repulovel?!
kedves dr ur! az anyameh mar a huvelynyilasnal van, de ket polipot is talalt rajta az itteni orvos.vettek szovetmintat is a polipbol minden eredmeny jo...
Szövődmények?
Rokkantsági nyugdíjban részesülök 2011. december 1. óta. A következő betegségek ezt követően keletkeztek. Menstruációs zavarok jelentkeztek nálam...