Fogamzásgátlás, Symicia.... Lehet, hogy rosszul szedtem be a gyógyszert?

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Kb. 6hónapja szedem a Symicia nevű gyógyszert. Fogamzásgátlás és IR "kezelésének" kettős céljával döntöttünk e mellett az orvosommal! Ő most szabadságon van én pedig aggódom, hogy helyesen jártam-e el...ezért szeretném az Ön tanácsát kérni! Február 25én (péntek) elfelejtettem bevenni a gyógyszerem de ezt a szombati adaggal együtt pótoltam...ez volt a havi csomagból az utolsó 2 tablettám.Ezt követően kellett volna hagynom a 7nap gyógyszerszünetet, de vasárnap gyomorrontás miatt hánytam...elkezdtem aggódni h e miatt nem-e baj lesz a tablettamentes héten, ezért tovább szedtem a köv havi adagot szünet tartása nélkül. Aznap (vasárnap) nem vettem be tablettát, mert rosszul éreztem magam és kihánytam volna, csak hétfőn reggel a vasárnapit és hétfő este a hétfői szemet, ugyanis én minden este pontban fél9kor veszem be a tablettákat. Nagyon megijedtem és a betegtájékoztatóban olvasottak alapján azt a lehetőséget választottam, hogy nem tartok 7napos szünetet (pedig lehet h utolsó 2tablettánál ez lett volna az ésszerű? , de idegességemben lehet a rosszabbik megoldást választottam? ) hanem egyből folytatom tovább az e havi (márciusi) adaggal.Nem tudom hogy helyesen jártam-e el és ezzel a lépéssel nem-e nagyon összezavarom a szervezetem, ugyanis így februárban nem menstruáltam. Ezzel a lépéssel ugyanúgy meg fog-e jönni a szokásos módon a menstruációm? Mert a tájékoztató azt írja h "valószínűleg megvonásos vérzése lesz a csomag bevétele után" de ír pecsételést is...ez utóbbi minden esetben előfordul? Hogyan járjak el ha esetleg mégsem jönne meg a 7napos tablettamentes szünetben? A 8naptól ugyanúgy, ha minden rendben van és valóban jelentkezik vérzés, szedjem a gyógyszert az eddig megszokott módon (21nap7nap)? Februárban nem éltem nemi életet mert párom külföldön tartózkodik.Igazából attól tartok a legjobban, hogy nem fog eme kavarodás miatt vérzésem jelentkezni. Számomra a gyógyszer az IR kezelés egyik fontos eleme a diéta mellett, ezért nagyon aggódom, bár az IR-m nem erős szintű. Az IR miatt sosem volt normális és pontos időben a menstruációm, sokszor volt h hónapokig kimaradt, ezért is döntöttünk a fog.gátló mellett az orvosommal, valamint a párkapcsolat miatt is. Tehát kedves Doktornő/ Doktor úr! Várom mielőbbi válaszát és azt hogy hogyan járjak el ezek után, illetve h az eddigiek megfelelőek-e ahhoz hogy jelentkezzen a vérzésem a 21 tabletta bevételét követően a 7napos szünetben?! Jó egészséget és jó munkát kívánok! Üdvözlettel: B. Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza fogamzásgátló témában

Kedves Viktória!

Semmi baj nincsen, a 7 napos gyógyszerszünetben meg fog jönni a vérzés. Ha a folyamatos szedés miatt addig pecsételő áttörées vérezgetés jelentkezne, attól sem kell megijedni - szedje végig a 21 napot, majd 7 nap szünet.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 03., 18:07; Megválaszolva: 2011. március 06., 21:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruációs zavar
Nuvaring használata több mint 4...
Cifrinol nászutas felfázásra
Fogamzásgátló melletti problémák
Kedves Doktorúr/nő! 20 éves lány vagyok és kb. 2 éve szedek fogamzásgátlót. Simycia fogamzásgátlót szedtem egészen egy hónappal ezelőttig...
fogamzásgátló váltás újra
Tisztelt Orvos Úr/Nő! Az a problémám lenne, hogy eddig Lyndinette 20 fogamzásgátlót szedtem, amitől volt hogy émelygésem rosszulléteim voltak...