huvelygyulladas

Tisztelt Doktor Ur/No! Kicsit hosszu lesz a tortenetem...Kozel masfel eve tarto huvelygyulladasom van.Eloszor Candida gomba tenyeszett ki (2009 augusztusaban) , sajnos ekkor a nogyogyasz a vizsgalat mellett rakszurest is vegzett, holott a huvelyem be volt gyulladva, olyan durva volt, hogy kicsit verzett is...es utana este iszonyatosan gorcsolt es fajt a hasam, nagyon nagyon kellemetlen volt, ezert utana vizsgalatra hozza soha tobbet nem mentem (nem is akarok) .Kaptam gomba olo gyogyszert, majd kupot, kenocsot, am a panaszaim nem javultak...utana masik nogyogyaszhoz mentem, es aztan mar bakterium is kitenyeszett, nevezetesen az E Coli nevu bakterium. Arra nagyon sok antibiotikumot kaptam, amit igy utolag gondolva nem kellett volna beszednem szerintem, mert attol csak a gomba is visszajott, illetve megmaradt.Hasznaltam Betadine huvelykupot is, utana pedig a normal huvelyflorat visszatelepito kulonbozo kupokat (pl. Protexin Gynophillus, Gynoflor) de a franya gomba es a bakterium igy is visszajott valahogy.......Beleestem egy ordogi korbe, amibol ugy erzem, hogy nagyon nehezen szabadulok, es a parkapcsolatomat is kezdi tonkretenni, amit nagyon nem szeretnek. Osszesen voltam 4 fajta nogyogyasznal, de mivel egyikojuknel sem tudtam meggyogyulni, igy mostmar a haziorvosom tanacsaira probalok hallgatni. A jelenlegi tenyesztesbol ismet az E coli nevu bakterium tenyeszett ki, hangsulyozom, h csak a huvelyemben, tehat tudtommal hugyuti fertozesem nincsen. Es ezen kivul a Lactobacillusok hianyat mutattak ki. Viszont az ez elotti tenyesztesbol pedig se gomba, se baci nem tenyeszett mar ki, mert elotte kb. tobb mint egy hetig hasznaltam Betadine huvelykupot, majd Gynoflort is tobb mint egy hetig...ugy tunt minden rendben lesz, de most ujre ott van az E COLI. Most a haziorvos felirt egy gyenge antibiotikumot (SUMETROLIM) , amit nem szeretnek kivaltani, mondtam is neki, mivel az eddig beszedett rengetem antibiotikum nem segitett.Emellett meg javasolta, hogy betadinos oldattal irrigaljak 3-4 napig majd utana tejsavas oldattal, utana pedig Actimellel, amivel vissza tudnam telepiteni a normal huvely florat. De az elozo csomag Betadinebol meg van 3 db., viszont a haziorvos azt mondta, hogy azert lenne jobb a betadine oldat (tehat betadine vizzel higitva) , mert akkor a nyalkahartyamat nem kinoznam tovabb.... Kerdesem az lenne, hogy On szerint mit kellene tennem ahhoz, hogy vegleg megszabaduljak ettol a makacs bakteriumtol, gyulladastol es hogy On szerint a haziorvosom altal mondott tanacsok megfeleloek-e? Osszessegeben mit tudna nekem tanacsolni? Valaszat, es turelmet elore is nagyon szepen koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza hüvelyfertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább:

- tartós vagy ismételt antibiotikumszedés

- túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb.

- ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer- (latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb.

- túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH

- nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.)

- szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés

- krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb.

- nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.)

- méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés

- cukorbetegség

- immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ) , AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb.

- egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében

Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni.

A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja) , a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények) , hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac) , ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 17., 17:48; Megválaszolva: 2011. január 20., 16:58
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam