fogamzásgátló-hányás

Kedves Webbeteg! Fogamzásgátló szedésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. (Végigböngésztem az eddigi kérdéseket, de ismét arra jutottam, biztosabb, ha kérdezek, mert pontosan ugyanilyen problémát nem találtam.) 1 éve szedek fogamzásgátló tablettát, 2 kérdésem merült fel. Az egyik az lenne, hogy tegnap kb. 5 órával a tabletta bevétele után hánytam, de pót szemet nem vettem be, mert úgy értelmeztem a betegtájékoztatót, hogy csak a bevételt követő 3-4 órában való hányás esetén kell. A levél 3. hetében vagyok, még 5 db gyógyszer van a levélen. A kérdésem az lenne, hogy mindenképp folytatni kell-e szünet nélkül a tablettaszedést a következő levéllel, vagy ha kiegészítő fogamzásgátlást használok és megtartom a szünetet, a következő ciklustól helyreáll a védelem? A másik opciót, miszerint mostantól tartom meg a szünetet nem szeretném választani, hogy ne zavarjam meg az eddigi szedési rendet. A másik kérdésem pedig a vérzés mennyiségének csökkenésével kapcsolatos. Az elmúlt 2 hónapban az eddiginél kisebb mennyiségű volt a vérzésem, az első nap erősebb, de utána akár napi 1 mini tampon is elég lett volna. Ez lehetséges attól, hogy erős (2 doboznyi 500 mg-os) antibiotikum kúrám volt? (Ezalatt és azóta sem éltem nemi életet, utoljára az antibiotikum szedése előtti nap.) Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, k. Ui.: Oldaluk valóban nagyon hasznos, méltán nyerte el az év honlapja címet!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza fogamzásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

1. Ha a tájékoztatóban megadottnál később volt a hányás, akkor a hormon már addigra felszívódott, úgy kell tovább szedni a gyógyszert, mint ha nem is hányt volna.

2. Önmagában az antibiotikumszedés nem csökkenti a vérzés mennyiségét, de fogamzásgátló mellett általában csökken a menses mennyisége. Mindenesetre ha a következő vérzés is feltűnően kevés, végezzen terhességi tesztet (az antibiotikumtól teljesen függetlenül is létrejöhet terhesség fogamzásgátló mellett, bár ennek kicsi az esélye, de nem nulla) .

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 16., 17:54; Megválaszolva: 2011. január 20., 16:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam