• Fogamzásgátló 40 felett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Olvastam, hogy milyen vizsgálatokat kellene elvégezni fogamzásgátló szedése előtt, ha valaki elmúlt 40 éves. Én 43 múltam, gyerekem nincs, vérzésproblémák miatt ajánlotta orvosom a Femoden nevű tablettát. Még soha nem szedtem fogamzásgátlót, de az orvosom csak annyit kérdezett tőlem, volt-e már trombózisom és dohányzom-e. Mindkettőre nemmel feleltem, így felírta a tablettát, ám más orvosok (belgyógyászok) erősen beparáztattak, mikor meghallották, hogy fogamzásgátlót fogok szedni. Így visszamentem a nőgyógyászomhoz egy más dolog miatt készült, még nyári (!!!) vérkép eredményemmel, ahol ő megnézte a következő értékeket: GOT, GPT(ALAT), Gamma-GT, Serium-Cholesterin, HDL-Cholesterin, LDL-Cholesterin, Triglicerid. Mind rendben volt, kivéve a HDL-Cholesterin, ami 1,09-2,229 referenciaérték mellett nekem 1,04. Azt mondta, ez alapján szedhetem a Femoden tablettát. Aztán olvastam, hogy ilyenkor az is számít, rokonnak volt-e trombózisa, és mivel nagynéném vagy szívinfarktusban vagy trombózisban halt meg, újra elbizonytalanodtam. Akkor a neten utánanéztem annak, amit egy orvos sem mondott nekem, hogy el lehet végeztetni egy olyan genetikai vizsgálatot, ami megállapítja, van-e trombózis hajlamom. Ez a Leiden-mutáció vizsgálat, amit megcsináltattam (egyébként meglepően olcsón, 5 ezer forintért, nem is értem, miért nem teszik kötelezővé a tabletta szedése előtt!), de még várok az eredményre. Kérdésem: a fent leírtak alapján és a remélhetőleg negatív mutáció-teszt után elkezdhetem szedni félelem nélkül a fogamzás gátlót? Vagy azért kicsit ennek a veszélye is túl van reagálva, és nem kell rettegni ennyire a fogamzásgátló tablettától és a trombózis veszélytől? Illetve mi a véleménye a Femoden nevezetű tablettáról? A neten olvastam róla jókat is, rosszakat is, és most kicsit meg vagyok zavarodva ettől. Elnézést, hogy ilyen butasággal ilyen hosszan zavartam. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: A.

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt A.! Ha nincs az említetteken kívül gond a vércukrával, vérnyomásával, Ön nem túlsúlyos és nincs szív-érrendszeri betegsége, nyugodtan elkezdheti a Femodent. Minden tablettáról olvashat jót és rosszat is, ezzel ne törődjön. Ha az említett betegségek nem jelennek meg és laborjai jók maradnak, nem hízik el és nem kezd dohányozni, a változókorig is szedhető fogamzásgátló, nőgyógyásza helyesen járt el. Üdvözlettel,

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 03., 21:11; Megválaszolva: 2011. január 07., 18:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! Felmerült egy próbléma, ami lehet hogy csak számomra súlyos, de mindenképpen tanácsot szeretnék. Mirabella 75mikrogramm bevont tablettát szedek, már 4. hónapja, és eddig nem tapasztaltam ilyet : az első levél 3. heténél tartok,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám az lenne, hogy egy pár hónapja megváltozott a menstruációm. 10 hónapja hagytam abba a rezia fogamzasgatló szedését. Abbahagyás után jött a zsíros bőr, a hajhullás viszont a menstruációmat átlagosnak...
        Tisztelt Doktor Úr! Nyár végétől október végéig napi kétszer (reggel-este) kentem be az arcomat a pattanások eltűntetésére 100%-os teafaolajjal. Fürdés után csepegtettem 3-4 cseppet az ujjamra és evvel kentem be homlokom meg államon kívül...
        Tisztelt Doktor Úr! Október 27-én tüdőgyulladással kórházba kerültem, ahol vérhígítót kaptam 4 napig, fekvőbeteg voltam, légszomjam volt, pelenkát viseltem, mert nem bírtam lábraállni. Már itthon lábadozok. A gondom, hogy okt.31. óta...
        Tisztelt Doktor Úr Nemrèg egy kórhàz nőgyógyàszati ügyeletén a hüvelyi ultrahangra nem húztak vèdőgumit úgy vizsgàltak meg. Ez lehetsèges hogy egy ilyen vizsgàlat alkalmàval ne hasznàljanak vèdőgumit? Ha nem lehetsèges egy ilyen...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nyár végén kezdtem fogmzásgátló tablettát (dienelle nevezetű tablettát) szedni. Azóta letelt az első három hónap, elkezdődött a 4. Levél gyógyszer beszedése. A menstruációm először 24., majd 25. napra jött meg....
        Tiszteletem! Kb. 3 éve szedem a mistral fogamzásgátlót. Az utóbbi fél évben azt vettem észre hogy egy keményebb edzés után pecsételő vérzésem volt a menzeszem előtt de csak két napig tartott, majd amikor kellett rendesen megjött. Most...
        Tisztelt Doktor úr/ Doktornő, A következő a problémám: nagyon rendszertelen a menstruációm, lassan 2 hónapja nem jött meg. A ciklusom 40.napján kértem hormonvizsgálatot, melynek eredménye a következő: Tsh: 1,882 mIU/L (ref: 0,400-4,000) Lh:...
        Üdvözlöm! Férjemmel kisbabát szeretnénk. Nem volt soha semilyen betegségünk, fogamzásgátlót sem szedtem soha. 4 hónapja próbálkozunk. Ebben a hónapban az esetleges menstruáció elött 8 nappal kezdődött egyfajta barna vérzés, amit a...
        Tisztelt Doktor Úr! E-mailen kaptam meg az éves rákszűrésem eredményét a MEDSERV Kft-től, amin az szerepel, hogy konvencionális cytológia,kolposzkópos dg. normál, eszközös vétel endocerv. átm. zónából, kenet minősége megfelelő,kenet...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés