magzati ultrahang

Tiszelt Doktor! Érdeklődni szeretnék, hogy tegnap voltunk a 30. heti ultrahangon, ahol a magzat agyában egy kis folyadékot találtak bal oldalon. A doktornő ezt megmérte, a leletemre azt írta, hogy a b.o. OK. 12, 5 mm, elmondása szerint ez a határérték felett van, a normális 10-11 mm. Próbált minket nyugtatni, de nem igazán sikerült, visszahívott 3 hét múlva egy kontrollra, elmondása szerint addigra ez teljesen eltűnhet. Kérdezett még hogy voltam-e toxoplazma vizsgálaton, ezt már a 18 héten megtettem, ahol a következő leletet kaptam: IgM érték: negatív, cut-off index < 0.8 IgG érték: negatív, < 6 IU/ml Mondta hogy ha nem lettem volna ilyen vizsgálaton akkor most elküldene, de mivel én még elvileg nem estem át a fertőzésen úgy döntöttem akkor megcsináltatom újból. Lehetséges hogy időközben elkaptam, és ez okozza a babámnál a többlet folyadékot? Ez egyáltalán cysta, vagy más dolog? Sajnos nem nagyon kaptunk választ ami segítene megérteni mi is ez az OK a leleten. Ez lehet jele vízfejűségnek? A magzat méretre is nagyobb a 30. hétnél, jelenleg 1891 gr, a HC 293.27 OFD 102.50 BPD 83.20 A magzatvizem is több. Ön szerint mik az esélyek, mire számíthatok 3 hét múlva? Nagyon félek hogy beteg lesz a babám. Eddigi vizsgálatokon minden rendben volt, habár súlyra picit mindig többet mondtak. Nagyon várom válaszukat, köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a magzati ultrahang témában

Tisztelt Kismama! Az OK oldalkamrát (az agy oldalkamráját) jelenti, 10 mm-ig normális, 15 mm-ig kamrakiszélesedés (ventriculomegalia), 15 mm felett hydrocephalus (a hétköznapi nyelvben "vízfejűség") a neve. Az Ön babájánál látott elváltozás igen enyhe mértékű, valóban lehet, hogy 2-3 hét múlva már semmit nem látnak. Ha eddig ventriculomegalia nem volt az ultrahangoknál, tényleg a méhen belüli fertőzésa leggyakoribb ok, ezért ilyenkor el szoktuk végeztetni a leggyakoribb ilyen kórokozók vizsgálatát anyai vérből. Ez az ún. TORCH (Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovirus, Herpesvirus) vizsgálat. Esetleg ezt érdemes elvégezni, ha a lelet pár hét múlva változatlan. Üdvözlettel,

Kérdés: 2010. augusztus 03., 10:36; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 23:06
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Ciszta vagy petefeszekrak?
vérzészavar, hormon
Fertőzés lehet