• hüvelyi vagy húgyúti fertőzés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A következő problémával küzdök, már évek óta. Kb. 3 évvel ezelőtt az egyik szexuális együttlét után (4 éve stabil párkapcsolatban élek) felfázásos tüneteim jelentkeztek: azaz gyakori vizelési inger, a vizelés befejeztével égő érzés, illetve jól láthatóan vércseppek is megjelentek a vizeletemben. Ekkor a háziorvoshoz fordultam, aki antibiotikumot (Ciprobay) írt fel, ennek hatására már az első szem beszedése után gyakorlatilag megszűntek a panaszaim, ennek ellenére beszedtem a felírt mennyiséget. Kb fél év múlva ismét együttlét után jelentkeztek hasonló tünetek, amikor már elmentem nőgyógyászhoz, aki ugyanezen antibiotikum szedése mellett hüvelygomba ellen is kezelt engem is, és a páromat is. A tüneteim ekkor is hamar megszűntek, azonban azóta is, kb 4-6 havonta, és minden alkalommal közösülések után újra és újra előjönnek a panaszaim. Olvastam tanácsokat is ezzel kapcsolatban, székelés után megfelelő irányban törlöm, illetve közösülés előtt és után is kiürítem a húgyhólyagot, közvetlen utána általában tisztálkodni is szoktam. A napokban szintén jelentkeztek a tünetek, azonban tudom jól, hogy ha orvoshoz fordulok, ismét csak antibiotikumos, esetleg hüvelygomba elleni kezelést fog alkalmazni. A kérdésem tehát az lenne, hogy hogyan lehetne ezt a problémát végre hatékonyan megszüntetni, illetve lehetnek-e komolyabb szervi problémáim (pl. veseproblémák), esetleg cukorbetegség, stb. Mindezek mellett folyamatosan fogíny gyulladástól is szenvedek, ennek lehet köze még a problémáimhoz? Gondolok itt arra, hogy valahol gyulladás található a szervezetemben, ez okozza a problémákat, ilyesmi. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a nőgygyászati fertőzés témában

        Kedves Hölgyem! A szeretkezés után jelentkező húgyúti fertőzés és gombás hüvelygyulladás nem ritka. Az első oka az, hogy a mechanikai hatásra kerülhet baktérium a húgycsőbe vagy a nemi szervekből felszálló fertőzés indulhat a húgyutakba. A gombás fertőzés oka lehet az, ha aktus után a hüvelyben marad sperma, mely lúgos egyrészt irányba tolja a pH-t és ez kedvez a gombák szaporodásának. A megoldás egyrészt az, amit már ön is alkalmaz, emellett aktus után öblítse ki a hüvelyt irrigátor segítségével, és használjon Gynoflor kúrát. Aktuális panasz esetén a gombás fertőzésre alkalmazzon Canesten kombit, ezután jöhet a Gynoflor. A dolgokban szerepet játszhat még a gyengébb immunrendszer, egy probiotikum kúra és egy multivitamin javasolt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 29., 10:08; Megválaszolva: 2010. július 30., 16:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés