• Bartolin mirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Két hónappal ezelőtt Bartolini mirigy ciszta, majd fájdalmas tályog alakult ki nálam. Egy hét borzalmas fájdalom után kifakadt, majd a nőgyógyász 3 napon át visszahívott, hogy kitisztítsa. Nagyon szépen meggyógyult utána.

        Azonban múlt héten ismét begyulladt. Rögtön elmentem orvoshoz, Klimicin (2x1) kaptam. Ma azonban újra elmentem orvoshoz (egy másikhoz), mert a dudor csak nőtt, és egyre jobban fájt. A vizsgálat során az orvos kifakasztotta. Azt mondta ne szedjem tovább az antibiotikumot (a felét beszedtem), csak kamillás ülőfürdőt javasolt. Egy hét múlva megyek kontrollra.

        A fájdalmam elmúlt. Kétségeim afelől vannak, hogy sem gyulladáscsökkentőt, sem más gyógyszert az esetleges fertőzésre nem kaptam, valamint az antibiotikum szedését is abba kell hagyni. Meg fog így gyógyulni magától? Ki fog ürülni? Nem baj, hogy nem tisztította ki? Elég a kamillás ülőfürdő? Kívülről használjak Betadint?
        Az orvos szerint érdemes elgondolkodnom a mirigy kivételén, ha ilyen gyakran begyullad. Még csak 23 éves vagyok, és félek a következményeitől!

        Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelettel: K. Panna

        WEBBeteg szakértő válasza a nőgyógyászati műtét témában

        Kedves Panna!

        Valóban érdemes lenne elgondolkoznia azon, hogy egy kisműtét során kivegyék a cisztát, mert valóban nem szerencsés, hogy ilyen gyakran begyullad. Amit egy gyulladás esetén érdemes megcsinálni egy olyan kisműtét, amikor rövid altatásban a tágolyot megniytják, és az oldalait egy-két öltéssel megerősítik (ezt marsupialisatio-nak nevezzük), majd másnaponta átöblítik az üreget, míg az össze nem húzódik. Ha ez sem segít, akkor ki kell műteni a cisztát, hogy ne okozzon panaszt ismét. Nem szükséges gyógyszert szedni, de a kontrollokra szükség van, hogy a helyi kezelés meglegyen. A Betadine oldat segíthet, de nem elég, mert kívűlről nem elég tisztítani a környezetet, de ez is fontos lehet.

         


        Kérdés: 2010-02-14 13:56:54; Megválaszolva: 2010. február 14., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.