Herpesz terhesség alatt

Tisztelt Doktorúr/nő!

31 hetes terhes vagyok. Már a terhességem előtt is többször előjött a nemi herpeszem, amire a bőrgyőgyásztól Herpesil tablettát kaptam. A második trimesztertől többször kiújult (mindig ugyanott) , 3-4 nap alatt a hólyag sebes lett és eltűnt (Richtofit herpes géllel kezeltem) .Tudom, ha a szüléskor aktív a herpesz császármetszést végeznek. A szülés előtt hány héttel vagy nappal elmúló herpesz esetén lehet természetes úton szülni. Azért, mert már a hólyagok felszívódtak a hüvelyben nem marad kórokozó? Nem szeretném ha a babám a szülés során fertőződne meg. A 36. héten végzett kenetvizsgálat során nem lehet kérni, hogy erre is végezzenek tenyésztést, vagy ez ekkor már késő? Gondolom gyógyszeres megelőzésre nincs lehetőség.Hogyan kerülhetném el, hogy már ne újúljon ki? Tudom az immunrendszer ilyenkor gyenge és ezért aktiválódik a vírus. A szülés után, a szoptatás alatt jelent veszélyt ha kiújúl? Szoptatás alatt már lehet gyógyszert szedni? Várom megnyugtató válaszát! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza terhesség témában

Kedves Kismama!

Nem az számít, hogy szülés előtt mennyivel múlik el egy fertőzés. Akkor nem fertőz, ha már nincsenek jelen a hólyagok. Aggodalomra azonban semmi oka, mert amennyiben jelen van aktívan a herpesz, akkor császármetszéssel fog szülni, és a babája nem fog megfertőződni. Gyermekágyas időszakban egyszerűen csak arra kell majd figyelnie, hogy az alapvető higiéniás szabályokat betartsa, (kézmosás a wc előtt, után, szoptatás előtt, után, stb.) , és akkor sem fogja a babát megfertőzni.

A vírus nem a hüvelyben él, hanem az idegek mentén vándorol mindig arra a helyre, ahol aztán a fertőzés kialakul. Így nincs szükség kenetvizsgálatra sem, szerintem próbáljon megnyugodni. A legjobb, ha terhesgondozáson jelzi, hogy gyakran volt herpesze a terhesség alatt is, illetve ha szülni megy, akkor is említse meg a problémát, hogy alaposan megvizsgálhassák, így a fertőzés elkerülhető lesz.

 

 

Üdvözlettel: Dr. Farkas ÁgnesÜdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 23., 20:15; Megválaszolva: 2009. június 23., 20:15
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam