HPV pozitiv és pecsételő vérzés

Tisztelt Dr Úr/Nő!

Ez év február végén megkerestem a nőgyógyászom mivel pecsételő vérzést vettem észre, illetve nemi élet után vérzés lépett fel (a párom csak hétvégén van itthon, mivel vidéken dolgozik, tehát ritkán vagyunk együtt) . 5 éve Mercilon nevű fogamzásgátlót szedtem, emiatt lecserélte Milligest nevűre, és azt mondta ha továbbra is fennállnak a panaszaim akkor menjek vissza, csinál más vizsgálatot. Ekkor Ő megvizsgált, cytológiát nem vett le (kb. 9 hónapja előtte készült) , és azt mondta nincs vérzésforrás. Amióta a Milligestet szedem, puffadok és híztam is. ez a gyógyszre miatt lehet? Nem lenne baj ha visszatérnék a Mercilon szedésére (annál nem volt panaszom. Panaszaim nem szűntek, ahol lakom szűrőbusz volt áprilisban, ahol elmentem ismét vizsgálatra. Az ottani orvos kontakt vérzést állapitott meg, ill. azt mondta van méhszájsebem, vett le cytológiát. Ennek az eredménye megjött és be is hívtak. Eredményem ASC-US, HPV., lett. Ekkor levették HPV tipizálásra is. HPV eredméy: HPV DNS poz. és magas kockázatú HPV típusokat tartalmaz: 39, 52. Erre az eredményre Gynoflor hüvelytablettát és Isoprinosinet (3x2-be) írtak fel. Mire számíthatók, esetleg ez már a méhnyakrákj bevezető eredménye? Párommal gyermeket szeretnénk, és nem tudjuk hogy vállalhatunk e.  Emlegették a kimetszést is, de azt nem nagyon szeretném. Tudna nekem tanácsot adni, mi tévő legyek? Előre is köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza HPV témában

Kedves Hölgyem!

A gyógyszereket azért kapta, mert a rákszűrés eredménye szerint rendellenes sejteket találtak, amiket leggyakrabban valamilyen gyulladás okoz. Mivel a HPV-t is megállapították, jobban oda kell majd figyelni, de ne aggódjon. Ismételni kell a rákszűrést 3-6 hónapon belül, és meglátják, milyen lesz az eredmény. A méhszájseb nem diagnózis, és nem jelent semmilyen rosszindulatú elváltozást. Legtöbbször az látható, hogy a méhnyak belső részében található hengerhámsejtek kikúsznak a méhszáj felszínére, és ennek jellegzetes megjelenése van, de ez nem seb. Mivel gyulladás, fertőzés esetén innen könnyebben származhat vérzés, ezért panaszok esetén kontrollra van szükség, de a rászűrés eredményéért nem felelős. Műtétre akkor van szükség, ha ismételten lesz eltérés a rákszűrés eredményében, de nem kell elsietni a dolgokat, hiszen legtöbbször gyulladás okozza ezeket a panaszokat. Alkalmazhat hetente 1x tejsavas irrigálást, de az eszközt mindig fertőtleníteni kell kb. 2-3 használat után, és az irrigálást követően a Gynoflor tabletta használata is javasolt.

Babát a HPV-től nyugodtan vállalhat, emiatt nem kell aggódnia, de talán a kontroll rákszűrést még várják meg, hogy az eredményben biztosak legyenek. Ha mégis műtétre lenne szükség, ettől is lehet gyermeket vállani, nincs oka aggodalomra.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 14., 11:42; Megválaszolva: 2009. június 14., 11:42
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45