• Partner kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! Azért fordulok Önhöz, mert antibiotikum szedése után hüvelygomba tünetei jelentkeztek. Az orvosom kenetet vett, illetve felírt Pimafucort kenőcsöt.El is múltak a tünetek. Ezek után együtt voltam a partneremmel. Viszont ma megjött a kenet eredménye mely szerint bakteriális hüvelyfertőzésem van. Augmentin DUO filmtablettát kaptam. A kérdésem az lenne, hogy a partneremet mivel kellene kezelni, hogy ne fertőzzön vissza? Válaszát előre is köszönöm! zp

        WEBBeteg szakértő válasza a bakteriális hüvelyfertőzés témában

        Kedves Augmenitn szedő!

        Hát ha eddig nem volt gombája, akkor biztosan lesz. Minek ágyúval menni verébre. Mivel a hüvelyben egyszerű baktérium flóra felborulás van az antibiotikummal azt teszi, hogy az összes bacit kiírtja a hüvelyben, tehát a gombák símán és persze más kórokozók is elszaporodhatnak ott. Én az Augmentin semmi szükségét nem látom.

         A hüvely regenerálása azért szükséges, mert bizonyos körülmények között elvesztheti védekező képességét a kórokozókkal szemben, ezáltal könnyen elősegítheti a különböző hüvelygyulladások kialakulását, valamint a méhszájseb megjelenését. A méhszájseb a méhnyak krónikus gyulladása miatt kialakult mirigyhám a méhnyak felületén. Gyógyítása és kezelése sokszor igen nehéz viszont kezelés nélkül a hüvely regenerálódását gátolja.

        Szükséges készítmények: hüvely irrigátor (=hüvely öblítő készülék, Tantum Rosa javasolt), gyógyszertári tejsav, Floragyn, grapefruit mag cseppek, natúr grapefruit magolaj, Neomagnol tabletta. A kezelés lényege, hogy a hüvely normál 3,8-4,2pH-jú savasságát biztosítsuk, így a hüvelyben a tejsav baktériumok el tudnak szaporodni és a hüvelyt ellenállóvá teszik a különböző kórokozók ellen.

        A kezelés kivitelezése. A kezelés elkezdésekor egy héten keresztül kétnaponta ki kell öblíteni a hüvelyt tejsavas oldattal. Ezt úgy kell kivitelezni, hogy a hüvelyöblítőbe teszünk a gyógyszertári tejsav kupakjából egyet, teletöltjük tiszta langyos vízzel és az irrigátor applikátorját felhelyezve, alaposan kimossuk a hüvelyt. Mindezt szexuális élet után, lefekvés előtt szabad használni. Párhuzamosan a partner kezelése a következő: egy tabletta Neomagnolt fél liter langyos vízben feloldunk, pici ecetet adunk hozzá, majd azzal az oldattal a hímvesszőt le kell mosni úgy, hogy a makk részét is alaposan leöblítjük. Szintén lefekvés előtt kell ezt is végezni. Ezt az oldatot külön lemosni nem kell a hímvesszőről, elegendő csak megtörülni. A hüvely irrigátort minden második-harmadik használat után fertőtleníteni kell; Domestosos vagy hypós vízbe tesszük az irrigátort, majd alaposan vízzel leöblítjük. A hüvelyöblítés után egy Floragynt kell felhelyezni a hüvelybe, ami tejsavtermelő baktériumokat tartalmaz, így elősegíti a normál baktériumok elszaporodását a hüvelyben. Ezen időszak alatt lehet természetesen szexuális életet élni, csak nagyon fontos, hogy este lefekvés előtt a kezelést végezzük el. Amennyiben gombás fertőzés is van, akkor Canesten Kombi készítménnyel lehet a kórokozókat eliminálni a hüvelyből. Ezt is szintén lefekvés előtt kell alkalmazni hüvely öblítés után.

        Megelőzés:A megelőzéssel a fertőzéseket lehet elkerülni. Nagyon fontos az immunrendszer támogatása is. Fontos, hogy az immunerősítő kezelés hónapokon keresztül végezzük. Emellett fontos a hüvelyben az állandó savas pH biztosítása, amit heti 1-2-szeri tejsavas irrigálással oldhatunk meg. Érdemes szexuális élet után hüvelyt öblíteni, mivel a folyások nagy része azért tér vissza rendszeresen, mert a szexuális aktus során egyrészt a síkosítók, ondó vagy egyéb anyagok juthatnak be és maradhatnak ott, amik a hüvely normál baktérium egyensúlyát megváltoztatva a fertőzések visszatérését vagy kiújulását eredményezhetik. A hüvely állandó tisztán tartásával és a pH egyensúly biztosításával a fertőzések jelentős mértékben megelőzhetők és természetesen növelik a szexuális higiénia érzését.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-31 21:47:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés