• Fogamzásgátlót szedek, de áttöréses vérzést tapasztaltam a 10. tablettánál

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 22 éves vagyok, 4 évig szedtem Symicia fogamzásgátlót, aztán váltanom kellett Jangee-ra. Most tartok a negyedik levélnél. Az első hónapban volt pecsételő vérzésem, de a második és a harmadik hónapban minden rendben ment. Viszont most a negyedik levélnél, a 10. tablettánál megjött vérzésem. . A 9. tablettánál este barna folyást tapasztaltam, aztán másnap reggel rendes vérzésem lett hasi göcsökkel. Ez már 3 napja tart. Természetesen a tablettát továbbra is szedem a megszokott időpontban, illetve mindig pontosan szedem, nem maradt ki egy szem sem. A tablettamentes hét első három napján Azi Sandoz antibiotikumot szedtem torok és mandulagyulladás miatt. A szünet 4. napján rendesen megjött a vérzésem. Viszont egy hét múlva újra fájni kezdett a torkom. Ezért a háziorvos tanácsára napi 4-5 1500 mg-os C-vitamint is bevettem, mert azt mondta, hogy az segíti a gyógyulást és rövid távon nem okoz semmilyen mellékhatást. Ám nemrég olvastam, hogy a túlzott C-vitamin gyengíti a fogamzásgátló hatását. Ez igaz lehet? Ön szerint ez lehet az oka a vérzésnek? Mit tanácsol, mit tegyek most? A levél végeztével tartsak szünetet? Jelenthet komolyabb gondot ez a vérzés? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a Fogamzásgátló tablettát szedek, de áttöréses vérzést észleltem a 10. napon témában

        Tisztelt Hölgyem ! A fogamzásgátló tabletta rendszeres szedésével mesterséges hormonszint alakul ki,melynek révén megszakad a kapcsolat az agyalapi mirigy és a petefészkek között, a petefészkekben nem termelődik petesejt, nincs mi megtermékenyüljön, tehát a tabletta hatása 100%-s. Végeredményben, ez minden hormonális fogamzásgátlás magyarázata és tudni kell, hogy a tabletták hatására vékonyabb és más szerkezetü méhnyálkahártya épül fel a méhben, mely rendkivül érzékenyen reagál a vér hormonszint változásaira. Igy minden olyan történés, mely a hormonszint csökkenéséhez vezet/ hányás,hasmenés, egyes antibiotikumok, és az egyén számára nem megfelelő hormonális fogamzásgátló tabletta stb.. / közti vérzésként jelentkezik. Tanácsom, hogy a Jangee-t még 1-2 hónapig próbálja meg szedni, de ha konzekvensen jelentkezik a vérzés, akkor érdemes a váltáson elgondolkodnia. A C vitamin ilyen hatásáról még nincs tapasztalatom. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. július 26., 12:13; Megválaszolva: 2019. július 29., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: