• p5-ös kenet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Hölgy! Megjött a kenet vizsgálat eredménye és p5-ös lett +hpv gyanú. Műtétre és szövettani vizsgálatra lesz szükség de szeretnék felkészülni a legrosszabb esetre is.Örülnék ha elmondaná tapasztalatait.Köszönöm

        Dr. Farkas Ágnes válasza a cytológia témában

        Kedves Hölgyem! Önmagában egy citológiai lelet alapján még nem tudunk sem diagnózist, sem véleményt, sem terápiás javaslatot adni. Ami egyértelmű ennyiből, hogy nagyon komoly a helyzet, teljes méheltávolításra is szükség lehet. De a fizikális és kolposzkópos lelet nélkül még ezt sem tudom biztosra mondani, a citológiai lelet pedig nem csak ennyiből áll, ma már ennel több információ is van rajta, akár szöveges, akár több betűből álló plusz diagnózis. A szövettani vizsgálat eredménye mutatja majd meg(ez a jelenleg tervezendő műtét célja, hogy a méhszájból mintát vegyenek), hogy pontosan milyen szövettani folyamatról van szó, és ez helyileg mennyire kiterjedt. Fontos, hogy már a kisműtétet is olyan szakember végezze, aki szükség esetén a kérdéses részt akár egyben el is távolítja. A méhét egy rákszűrési lelet alapján nem vehetik még ki, ha első körben a folyamat kiterjedtnek tűnik, akkor is mintavétel (ebből szövettani eredmény) és képalkotó vizsgálat eredménye alapján onkológus dönthet a továbbiakról. Ha írna több információt, könyebben tudnék segíteni Önnek, igy csak látatlanban tapogatózok én is. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2019. február 04., 13:50; Megválaszolva: 2019. február 10., 14:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: