p5-ös kenet

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Megjött a kenet vizsgálat eredménye és p5-ös lett +hpv gyanú. Műtétre és szövettani vizsgálatra lesz szükség de szeretnék felkészülni a legrosszabb esetre is.Örülnék ha elmondaná tapasztalatait.Köszönöm

Dr. Farkas Ágnes válasza cytológia témában

Kedves Hölgyem!

Önmagában egy citológiai lelet alapján még nem tudunk sem diagnózist, sem véleményt, sem terápiás javaslatot adni. Ami egyértelmű ennyiből, hogy nagyon komoly a helyzet, teljes méheltávolításra is szükség lehet. De a fizikális és kolposzkópos lelet nélkül még ezt sem tudom biztosra mondani, a citológiai lelet pedig nem csak ennyiből áll, ma már ennel több információ is van rajta, akár szöveges, akár több betűből álló plusz diagnózis. A szövettani vizsgálat eredménye mutatja majd meg (ez a jelenleg tervezendő műtét célja, hogy a méhszájból mintát vegyenek) , hogy pontosan milyen szövettani folyamatról van szó, és ez helyileg mennyire kiterjedt. Fontos, hogy már a kisműtétet is olyan szakember végezze, aki szükség esetén a kérdéses részt akár egyben el is távolítja. A méhét egy rákszűrési lelet alapján nem vehetik még ki, ha első körben a folyamat kiterjedtnek tűnik, akkor is mintavétel (ebből szövettani eredmény) és képalkotó vizsgálat eredménye alapján onkológus dönthet a továbbiakról. Ha írna több információt, könyebben tudnék segíteni Önnek, igy csak látatlanban tapogatózok én is.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2019. február 04., 13:50; Megválaszolva: 2019. február 10., 14:14

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Kóros laphámsejt elváltozás
Mit jelent?
A napokban kaptam meg postán a nőgyógyászati cytológiai eredményem. Korábbi eredményeim mindig: cyt: 11, P: P1, TBS: B1, The: T1 volt, azonban a...
Mégnyakrák?
Üdv! P3 nem meghatározható (ASC-US) típusu cytológiai leletem készült lassan egy éve. Készültek kiegészítő tesztek is (felfázásra...
Cytológiai eredmény
Tisztelt dr. Úr! Magán úton mentem nőgyógyászhoz a tünetek miatt is(folyamatos vérzés) . Január 7-én kaptam meg a cytológiai eredménye. Az...
Citológiai eredmény
Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van...