• Cytológiai eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Úr! Magán úton mentem nőgyógyászhoz a tünetek miatt is(folyamatos vérzés). Január 7-én kaptam meg a cytológiai eredménye. Az állt benne, hogy Cervix cytológia:kóros hámelváltozás. Részletes diagnózis:A kenet értékelésekor, olyan sejtelváltozást(atypusos sejtek nem meghat. SC(ASC-US)is találtak, ezért további vizsgálat és/vagy kezelés céljából jelentkezzék. Szoros cytológiai kontroll javasolt 6 hónap után. Nos kérdésem és kérdésem is lenne. Azt kérném, hogy le fordítaná hétköznapi nyelvre. A kérdésem az, hogy mennyire kell félnem, mire következtet a leírás alapján?

        Dr. Farkas Ágnes válasza a cytológia témában

        Kedves Hölgyem! Amennyiben a kezelőorvosa végzett egy vizsgálatot, és megérkezett annak az eredménye, mindenképpen el kell azt magyaráznia is Önnek. Én is szivesen segítek ebben, de a kezelőorvosával is jó lenne konzultálnia. Az eltérés egy enyhe, nem egyértelmű elváltozást jelent a vizsgált sejtekben. A rákmegelőző állapotok egy széles skálán mozognak, ez az eltérés, amit Önnél tálaltak is ilyen, enyhe eltérés. Nem egyértelmű, hogy mi okozza, mert olyan minimális. Leggyakrabban akkor látunk ilyet, amikor valamilyen gyulladás zajlik a hüvelyben vagy a méhszájban. Általában helyi kezelést alkalmazunk, és 3-6 hónapot várunk, majd újra megcsináljuk a rákszűrést. A szükséges gyógyszeres kezelést mindenképpen egészítse ki normál hüvelyflóra pótló, erősítő készítménnyel. Az esetek döntő többségében, a kontrollvizsgálat negatív szokott lenni, ne izguljon. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2019. január 14., 22:22; Megválaszolva: 2019. január 17., 23:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: