Ciszta?

Kedves Doktor Úr! 36 éves, kétszer szült (császárral) , túlsúlyos nő vagyok. 2015-ben már egy petefészekciszta miatt járkáltam orvoshoz. Tumormarkert már akkor is csináltak ami negatív lett, majd sajnos a saját orvosom rendelésére nem tudtam elmenni, így másik orvoshoz mentem. Felírt nekem cataflam tablettát, hogy szedjem egy hónapig, és menjek vissza. Ezen a vizsgálaton már nem találta a cisztát. Néhány éve emésztési gondjaim vannak, amit el kezdtünk kivizsgálni. Ultrahangos is sor került, ahol egy 7 cm-es cisztát látott ugyanazon a petefészkemen a vizsgáló orvos. Elmentem nőgyógyászatra, levették a rákszűrést is és hüvelyi ultrahanggal megvizsgált a doktornő. A jobb oldali petefészken lát egy 41 mm-es hópihe rajzolatú cisztózus képletet, 21 mm-es növedékkel, közvetlenül mellette 59 mm-es hígabb bennékű ciszta látható. A doktornő mindenképp műteni fog, pénteken megyek ismét laborba tumormarkerre, és a nőgyógyászatra november elejére kaptam időpontot... Én viszont nagyon aggódom, mert ez a nem szabályos rajzolatú ciszta a doktornő szerint nagyon nem jó. Azt mondta lehet, hogy csak egy dermoid ciszta ijesztgetése minket, de mindenképp ki kell venni. Nyugtasson meg kérem, hogy nem lehet rákos elváltozás. Javasolna-e esetleg más vizsgálatot? Valamint nem túl késő novemberig várakozni a műtéttel? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Beáta

Dr. Kiss György válasza ciszta témában

Tisztelt Hölgyem!

Elnézést a megkésett válaszért, valószinü gépemmel van baj.

Ön, valóban egy "kényszerhelyzetben" van és a mütét szükséges, mert a korrekt választ csak a mütét során eltávolitott anyag szövettani feldolgozása adhatja meg.

Valószinü dermoid cystáról lehet szó, a petefészek rosszindulatu elváltozásainál szabad hasüri folyadék is ábrázolódik, de erről a lelet nem tesz emlitést.

A novemberi időpontot igyekezzék megsürgetni kezelőorvosánál.

Minden jót kivánok!

Üdvözlettel: Dr.Kiss.

Kérdés: 2017. augusztus 30., 06:36; Megválaszolva: 2017. szeptember 11., 11:23
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Petefészek cysta
Tisztelt Doktor Úr! A problemám a következő lenne.Ez év január 09.én volt egy mensesem. A februari hónapban kimaradt,felkerestem a...
Petefészek ciszta
Szeretnék segítséget kérni! Van 2 petefészek cisztám, az egyik 2 cm, a másik 8 cm. Peteérésem nincs csak nagyon ritkán. Ezek a ciszták...
Melyik megoldás biztonságos.
Üdvözlöm, van egy 7, 5cm-es cisztám amiben már látható szilárd képlet a CA 125 értéke: 13, 5 He4 értéke 59, 4 Roma score értéke: 10.66...
PCOS vagyok, egyik cisztám bevérzett....
Üdvözlöm! Eü. dolgozó vagyok. Ismert PCOS-em van, jelenleg folyik a kezelés, mert a párommal babát szeretnénk. Sajnos nála is gondok...
Muszáj megműteni a petefészek...
Tisztelt doktor úr! Szeretném a véleményét kérni arra vonatkozóan, hogy esetemben muszáj-e megműteni a petefészek cisztát? Úgy gondolom, az...