Menstruációs zavar

A következőkben szeretném kikérni a tanácsát: Az agusztusi menzeszkor előírásnak megfelelően elkezdtem szedni a Nacrez nevű antibébit. Megszakítás nélkül szedtem két hónapig. Szeptemberben viszonylag minden rendbe is volt, ami a vérzést illeti. Azért írom, hogy viszonylag, mert 16-17-én volt két nap, mikor pecsételő vérzés jelentkezett, majd két nap szünet után megjött, se nem később, se nem hamarabb, pontosan 32napra, ahogy mindig is lenni szokott, és 7napig tartott, ahogy szokott. A problémás az októberi hónapom volt. 13-án hagytam abba a gyógyszert. Október 9-én volt egy egy napos "pecsételős" napom, de azóta semmi. Ön szerint ezt az egy napot kellene menzesznek tekintenem? Lehetséges, hogy a gyógyszer miatt összezavarodtak a hormonjaim, és ezért nem jött még meg, bár úgy tudom, hogy ez elvileg egy "gyengébb" antibébi tabletta, amit szoptatás alatt is lehet szedni. A pajzsmirigyemmel úgy tudom, minden rendben van.Esetleg lehetséges, hogy baba van a dologban? A férjemmel október 20-án és 25-én voltunk együtt, előtte pedig június végén. Mivel külföldön dolgozik, nem nehéz fejben tartani az időpontokat. Segítségét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza pecsételő vérzés témában

Hüvelyi vérzés rendszertelen időközönként előfordulhat a szedése során. Ennek mértéke az enyhe, akár tampon vagy betét használatát sem igénylő pecsételő vérzéstől a bőségesebb vérzésig terjedhet, amely már egy gyengébb menstruációs vérzésnek tűnhet és a menstruáció idején szokásos higiéniás módszerek alkalmazását igényli. Előfordulhat az is, hogy nincs vérzés. A rendszertelen vérzések nem azt jelzik, hogy a fogamzásgátló védelem gyengébbé vált. Általában Önnek nincs szüksége semmilyen beavatkozásra, csupán folytassa a szedését. Ha azonban a vérzés erős és hosszantartó, orvoshoz kell fordulnia. A Nacrezt a terhesség megelőzésére használják. A készítmény a nemi hormonok egyik csoportjába, a progesztogének közé tartozó dezogesztrel hatóanyagot tartalmazza kis mennyiségben. Ezért a csak progesztogént tartalmazó tablettának vagy (angol eredetű kifejezéssel) "mini-pill"-nek is nevezik. A kombinált fogamzásgátlókkal szemben a mini-pill nem tartalmaz a progesztogén összetevő mellett ösztrogén hormont.

A legtöbb mini-pill elsődlegesen úgy hat, hogy megakadályozza a spermiumok bejutását a méhbe. Nem mindig gátolják a peteérést, amely viszont a kombinált tabletták fő hatásmódját jelenti. Abban különbözik a többi mini-pill-től, hogy akkora adag hatóanyagot tartalmaz, amely a legtöbb esetben elegendő a peteérés megakadályozásához. Ennek eredményeként nagy fogamzásgátló hatásosságot biztosít.

A kombinált tablettákkal szemben olyan nők is használhatják, akik nem tolerálják az ösztrogéneket, vagy szoptatnak. A hátránya, hogy használata során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő, de akár egyáltalán nem is jelentkezhet vérzés.

Kérdés: 2016. november 03., 14:53; Megválaszolva: 2016. november 04., 15:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló mellett egy héttel...
Jó Napot! A problémám a következő. Kb 3 és fél éve szedek fogamzásgátlót (Mistral) sosem volt vele problémám. Mindog napra pontosan megjött....
Pecsetelo verzes
Jo napot kivanok! A napokban Gardnerellas fertorzest diagnosztizaltak nalam (ennek kezeleset meg nem kezdtem meg) , ezzel parhuzamosan gombaval is...
mitől van ez?
Kedves Doktor Úr! 1, 5 éve szedek fogamzásgátlót először, Yasminellet, majd 1 éve váltottunk Corenelle tablettára. A gyógyszer váltásakor 3....
Pecseteles
Tisztelt Doktor Ur! 1, 5 eve szedek egy Yasmine nevu fogamzasgatlot. Most tapasztaltam eloszor pecsetelo verzest, ami nagyon megremit. Olvastam cikkeket...