Bartholin-tályog

Tisztelt Doktor úr! 41 éves 2 gyermekes anyuka vagyok.3 napja észrevettem egy egyre növekvő fájdalmas duzzanatot a bal oldali nagy ajakon. (Az intim higiénia elhanyagolása nem jellemző rám, sőt! ) Vettem meleg fürdőt, tettem rá párakötést (3 napos hétvége lévén) , nem volt módom eljutni az orvosomhoz. Kifakadt, nyomásra ürül, de újra telítődik. Az orvosom azt mondta, kezeljem tovább, szedjem be a felírt antibiotikumot (Dilacin) és ennyi. Mindenhol azt olvastam (nem fórumokon) , hogy fel kell tárni, ki kell ezt tisztítani. Mit tanácsol, hisz itt van ez a cseppet sem tünetmentes betegség, a tályogban a genny és antibiotikum szedésén kívül mást nem javasoltak. Ráadásul babát is várhatok (10 nap múlva tudok erről majd biztosat) . Tényleg ürülhet, gyógyulhat ez spontán? Nem okoz nagyobb bajt a hüvelybe ürülő gennyes váladék?! Keressek fel másik orvost, aki elvégzi a műtétet, vagy ez tényleg nem szükséges? Köszönettel: Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

A leírás alapján nehéz szakvéleményt adni, látni kellene. Azonban, ha a tályog képes kiürülni akkor az alkalmazott kezelésre rendeződhet. A lényeg, hogy a nyílása ne záródjon be addig míg a tartalma teljesen ki nem ürül.Ezt segíteni kell és fertőtlenítő szer tályogüregbe adása is segíti a gyógyulást. Tehát addig amíg a váladék képződés van annak ürülése ne legyen akadályozva, ez kb.: 7 nap, a gyógyulás két-három hétig tarthat.Láz, a gyulladás nem megfelelő csökkenése esetén a feltárása jön szóba.

Kérdés: 2015. május 26., 19:29; Megválaszolva: 2015. május 26., 21:11
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz