HPV védekezés - egész életemben óvszert kell használjak?

Tisztelt Doktor Úr! HPV vírus tipizálás és P4 citológiai eredmény után tavaly műtöttek meg (konizáció) . Azóta az eredményem P1. Kérdésem az lenne, mivel jelenleg nem élek párkapcsolatban, hogy mekkora esélye van, ha óvszer nélkül létesítek szexuális kapcsolatot, hogy tovább fertőzök, illetve, hogy a partner ezt majd tovább adja esetleg másnak? Illetve kérdésem még, hogy ezentúl egész életemben óvszert kell használjak? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

A fertőződésnek két alapvető útja van, a szexuális és a nem szexuális. Az első közismerten a fő átviteli útja a fertőzésnek, mivel a vírus közvetlen bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya úton terjed. A nyakoribb nemi aktus, a több partner, növeli a fertőzés kockázatát. Mivel a HPV olyan elterjedt, a szexuálisan aktív nők életükben legalább egyszer, de többnyire gyakrabban átmenetileg vagy tartósan fertőződhetnek a HPV valamely típusával. Már korábban említettük, hogy az érett vírusrészecskék a méhnyak leváló hámsejtjeivel a hüvelyváladákba, vagy a férfi ondójába, esetleg a szájüregbe kerülhetnek. Ennek megfelelően az átvitel leggyakoribb útja a szexuális kontaktus. A condom használata lényegesen, de nem teljesen véd meg a fertőzéssel szemben. Ritkábban nedves, HPV-t tartalmazó törülköző, fehérnemű, egyes eszközök stb. is átvihetik a fertőzést.

A nem szexuális átvitel történhet elkapart szemölcsök útján is, egyik testrészről a másikra, vagy egyik egyénről a másikra.

Vér útján (transzfúzióval) a HPV azonban nem terjed, mivel a fertőzés során a vírus nem kerül a vérbe (nincs virémia) .

Elsősorban a szexuális szokások változtatásával. A condom csökkenti a fertőzés veszélyét, de tökéletesen nem véd ellene. A végső megoldást a vakcináció jelentheti.

Kérdés: 2015. május 15., 10:36; Megválaszolva: 2015. május 17., 22:07
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés