Dienille okozhat pajzsmirigy túlműködést?

Szép napot Dr.Úr! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a Dienille nevezetű fogamzásgátló okozhat-e pajzsmirigy túlműködést? 2 éve szedem ezt a fogamzásgátlót, azóta nagyon sovány lettem (162cm/38kg) , állandósult tünetem a: hányás, émelygés, gyengeség, álmatlanság, izzadás, szorongás. Próbáltam abbahagyni a szedését viszont akkor hőhullámaim vannak. Érdeklődni szeretnék Ön mit javasol? A fogamzásgátló elhagyását esetleg folytatását? Esetleg ha elhagynám mik lennék a tünetei és mennyi ideig tartanának? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Nőgyógyászat témában

Igen, lehet pajzsmirigy betegség mellett hormonális fogamzásgátlót alkalmazni. Ha a pajzsmirigy működése normális, de autoimmun gyulladás fennáll, melyre autoantitestek jelenléte utal, akkor a beteg szedheti a fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetekben alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása javasolt, illetve javasolt évente ellenőrizni a pajzsmirigy-funkciót. Ha pajzsmirigy-túlműködéssel állunk szemben, akkor a szervezet anyagcseréje fokozottabb, és ennek következtében a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökkenhet, ezért könnyen hatástalanná válhat. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor fokozott elővigyázatossággal szedhető a fogamzásgátló, de sok esetben a pajzsmirigyhormon (tiroxin) dózisának változtatása, emelése válhat szükségessé. Tanulmányok igazolták, hogy nagyobb mennyiségű tiroxinra volt szükség azokban a nőkben, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. A pajzsmirigy funkcióját 6 hónaponkénti ellenőrizni javasolt

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. május 09., 22:24; Megválaszolva: 2015. május 09., 23:23
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?