Muszáj megműteni a petefészek-cisztát?

Tisztelt doktor úr! Szeretném a véleményét kérni arra vonatkozóan, hogy esetemben muszáj-e megműteni a petefészek cisztát? Úgy gondolom, az előzmányekről is tájékoztatom kell, ha pontos választ szeretnék, tehát íme, az előzmények 2007 januárjában HPV vírus miatt kondilómám lett. A szemölcsöket leégették (3 alkalommal) 2008 májusában elmaradt a menstruációm és a nőgyógyászati vizsgálat (citológia) diagnózis ASC-US, AGUS, Cito III (Papanicolau) volt. Több hónapig gyógyszeresen kezeltek, majd a második vizsgálat eredménye 2008 novemberében H-SIL, Cito IV lett, amivel biopsziára küldtek. A biopszia is CIN II H-SIL –t és endometriózist (polip) állapított meg 2008 novemberében, ezután konizációs kisműtétet végeztek 2009 januárjában, ennek már CIN III H-SIL lett az eredménye, ezért 2009 március 3.-án teljes hiszterektómiát végeztek, eltávolítva a méhem, de meghagyták mindkét petefészkem. Mostani problémám Egy bőrgyógyászati probléma kapcsán végzett laborvizsgálat során 2015 február 2.-án találtak egy epekövet és cisztát a jobb petefészekben. Az intravaginális ekográfiai vizsgálat szerint egy kisebb – kisebb – 2, 5 cm-s – és egy nagyobb – 4 cm-s ciszta volt a jobb petefészekben. A vérvizsgálat (CA 125-ös tumor-marker) jó lett (7, 56 U/ml vagyis kisebb, mint a 35 U/ml-s referencia-érték) . Mégis, az orvos elsőre azt mondta, hogy ezt meg kell műteni, és mind a két petefészket ki kell venni (az egézségeset azért, hogy később ne legyen gond vele) . Rákérdeztem, hogy nem lehetne-e gyógyszeres kezelés alkalmazni, erre felírt Orgametrilt (linestrenol) 2o nap múlva kell visszamennem, KÉRDÉSEIM: Feltétlenül muszáj megműtsenek és eltávolítsák a petefészkeimet? Ha más lehetőség nincs, akkor mennyire sűrgős a műtét? Várhatok-e vele, halaszthatom-e és ha igen, mennyi ideig? Ha nem, milyen más lehetőség (ek) vannak a ciszták elmulasztására? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza ciszta témában

Kedves Judit!

Válaszaim a kérdéseire:

- a műtéti indikáció sok tényező függvénye; azért nem kell kivenni egy petefészket, hogy "később ne legyen vele baj"

- a sűrgősséget a páciens panasza határozza meg (ha nincs panasz nyílván nem sűrgős, ha nem tudna felkelni a fajdalomtól Ön kérné a műtétet)

- ha 2-3 cikluson keresztül nem múlik el, úgy nem valószínű, hogy spontán elmúlik. De ez függ a vizsgálati lelettől is (én nem vizsgáltam Önt)

-ciszta eltüntető terápia sajnos nincs

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2015. március 04., 05:28; Megválaszolva: 2015. március 04., 17:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...