p3+magas(31) és alacsony (6, 11) hpv

Üdvözlöm! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lett egy p3-as eredményem, ezután egy hpv szűrésre küldtek ami alacsony (6, 11) és magas (31) vírusokat tartalmaz! Mi a teendő ilyenkor? Lehet-e ez még rosszabb a későbbiekben vagy akár okozhat rákos megbetegedést? Mit ajánlana a legcélszerűbbnek amivel akár rendbe lehetnék? Várom válaszát és előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza HPV témában

A HPV vírus az egyik legijesztőbb melléklete a rákszűrő vizsgálatoknak.

A humán papillómavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.

Daganatkeltő képességük alapján magas (kb. 15-20 típusa daganatkeltő) , közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak.

A leggyakoribbakból néhány példa:

alacsony rizikójú: 6, 11*, 40, 42, 43

magas rizikójú: 16, 18**, 31, 35, 45, 58

*A humán papillómavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős.

** A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-esetek több mint 70%-áért felelős.

A HPV fertőzéssel szemben komoly fegyverünk nincs, bár esélyeinket a monogám életmóddal jelentősen javíthatjuk. A HPV által okozott rákos megbetegedéssel szemben viszont már kellően fel vagyunk vértezve. A citológiai vizsgálat találati pontossága ugyanis 98%, és az első kóros lelet évekkel előzi meg a valódi rák kialakulását. Az évenként végezhető rákszűrő vizsgálat segít a korai felismerésben, valamint az immunrendszer spontán gyógyulást idézhet elő.

Kérdés: 2015. február 27., 11:52; Megválaszolva: 2015. március 01., 18:54
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz