petevezeték elkötés

Üdvözlöm! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy folyamatos pozitív rákszűrői eredményeim vannak (ASC elszarusodás, LSIL) . Legutóbb a Genoid eredményem negatív lett.Van egy gyermekem azt szeretném megtudni hogy a törvény ezek mellett a kritériumok mellett engedélyezi-e a pete vezeték elköttetését? Mivel nem szeretnék több gyermeket és folyamatos nőgyógyászati problémákkal küzködöm ezért ezt a megoldást látom a legcélszerűbbnek.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

A méhszáj elváltozása rendszeres rákszűrő követést igényel.

Művi meddővé tételről azt kell tudni:

Aki eldöntötte, hogy meddővé tételét kéri, az végleges döntést hoz. Fel kell keresnie egy nőgyógyászati intézményt ahol e szándékáról nyilatkozatot ír alá.Ekkor az orvosnak jog által kirótt feladata a kérelmezőt tájékoztatni az egyéb fogamzásgátlási lehetőségekről, a férfi ondóvezeték elkötést is ide értve, illetve ismételten kiemelni a kért beavatkozás véglegességét. Tájékoztatja még a beavatkozás lehetséges szövődményeiről, és válaszol a felmerülő kérdésekre. Az írásban tett nyilatkozat után törvény által előírt várakozási idő van. Ezt a döntést ugyanis nem szabad hirtelen felindulásból, bosszúból, szerelmi csalódásból meghozni. Ha a kérelmező nő 26 év alatti, akkor az első nyilatkozat aláírásától számított hat hónap múlva ismételheti meg újból szándékát. Ha újabb hat hónap elteltével megjelenik a kórházban, és még mindig igényli a beavatkozást, akkor elvégezhető a műtét. 26 év felettieknek mindez kétszer 3 hónap. A kiírt várakozási időt nem kell kivárni, ha egyéb műtéti beavatkozás (például császármetszés, vakbélműtét) miatt hamarabb elvégezhető. Művi meddővé tétel - a műtét menete A meddővé tétel történhet hastükrözéses (laparoscopia) műtéttel, illetve amennyiben ez nem kivitelezhető (például nagyfokú kövérség, vagy előző nagy hasi műtét miatt) akkor hasi feltárásos műtéttel (laparotomia) . A laparoscopiás műtétet előnye, hogy a kórházban eltöltött idő és a gyógyulás jelentősen rövidebb. A női nemiszerv anatómiás ábrázolása Esztétikai szempontból is kielégítő az eredmény, hiszen három pici metszést ejtenek a has bőrén, mely egyéni gyógyulási hajlamtól függően, akár egy halvány vonalként látható a későbbiekben. A műtéti előkészítés megegyezik a hasi műtétnél megszokottakkal. Alapos nőgyógyászati, aneszteziológiai vizsgálat, laborvizsgálat, mellkasröntgen minden esetben szükséges. A műtét altatásban történik. A műtét lényegi lépése, hogy a mindkét oldali petevezetőt átjárhatatlanná teszik mind a petesejt mind a hímivarsejt számára. Erre számos módszer létezik az egyszerű sebészi varróanyaggal való lekötéstől, az átvágáson, elektromos késsel való átmetszésen, fémclippek felhelyezésén át. A női nemiszerv Fontos kiemelni, hogy ez a beavatkozás a petefészket, tehát a női nemi hormonok termelődését nem érinti, így nem kell klimax bekövetkezésétől tartani, a menstruáció a műtét után is megmarad. A beavatkozás a libidóra sincs negatív hatással. A beavatkozás megbízhatósága a fogamzásgátló módszerek között az egyik legmagasabb, de fel kell hívni rá a figyelmet, hogy ezek után is marad egy kicsi esély a teherbeesésre. A szervezet ugyanis nagyon ritkán, de kijavíthatja a „petevezető hibáját”, és újra átjárhatóvá teszi az ivarsejtek számára. A hastükrözésnek előfordulhatnak szövődményei, mint például vérzés, hasi szerv sérülése, amikor a komplikáció gyors elhárítása érdekében a hasat meg kell nyitni (laparotomia) . Ennek előfordulása meddővé tétel miatt végzett műtéteknél nagyon csekély. A beteget a műtétet követő egy-két nap után hazaengedik. A hasi metszést ellátó kapcsok vagy varratok kiszedésére általában a műtétet követő negyedik napon kerül sor. Amennyiben a sterilizációs műtét saját kérésre történik, úgy a társadalombiztosító nem finanszírozza. Az, hogy mennyibe kerül, a nőgyógyászati intézmény határozza meg. Érdemes érdeklődni különböző helyeken, mert nagy eltérésekkel is találkozhatunk.

Kérdés: 2015. február 21., 13:52; Megválaszolva: 2015. február 26., 21:51
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés