Hagyományos szülés

Kedves Dr. Úr, január 7.-re vagyok kiírva, az orvosom december 29.-re császárral tervezett szülést javasol, a baba még nem fordult meg és a 26. héten agykamratágulatot állapítottak meg, akkor a BPD 69.5mm volt, az oldalkamrák 17mm tágak és közöttük 21mm tág az összeköttetés. A kéregállomány azóta sem vékonyodott, a jobb oldalkamra 23mm, a bal 19mm, a BPD 94mm, babamozgás élénk. A kislányomat 8 éve hagyományosan szültem komplikációk nélkül, amennyiben megfordulna a baba, és kitágulnék, szeretném őt is hüvelyi úton megszülni, ezért és más okból kifolyólag is a tervezett időpontot kihagynám (gyereksebésszel konzultált az orvosom és én is, szerinte kivárható a 40. hét vége) , kivárnám a szülés magától való megindulását, még ha császár is lesz. Hetente járok kontrollra, fertőzésem nincs, egyéb eredmények rendben vannak mindkettőnknél. Veszélyes-e, vállalható-e, hogy akkor legyen a császár, amikor elkezdődnek a fájások vagy elmegy a magzatvíz illetve mindenképp kerülendő a hagyományos szülés? A kórháztól 40 percre vagyunk, Ön szerint kérjem-e a felvételemet? Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel, Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza természetes szülés témában

Tisztelt Asszonyom!

Valóban, az utolsó hetek a legizgalmasabbak!

Kérdései nagyon jók és okosak. KezdjüK: Kollegám megfontolása maximális biztonságot jelez.

Szakmai oldalról a medencevégü fekvés és a kamratágulat illetve bármi koponyai

eltérés a szülés mütéti befejezését indokolja.

Itt, nem értem a gyermeksebész szerepét-- feltételezhető, hogy szülés után a babánál sebészi beavatkozást kell végezni?

Ha igen, akkor valóban a terminált szülés, tehát még a fájások megindulása előtt végzett császármetszés elvégzése indokolt, t.i. a fájások okozta nyomásváltozások semmiképpen nem használnak a koponyának.

Mindezen orvosi "aggályoskodás" után nézzük az Ön tervét:

-nagyon helyes, ha az első baba normális uton született, akkor a másodiknál is erre kell törekedni

-valóban, meg lehet várni a fájások megindulását és/vagy a magzatviz elfolyását, de akkor gyorsan kell már dönteni és ha maradt a medencevégü fekvés a babánál, akkor a természetes uton történő szülésnél az utoljára jövő fej elég nagy megterhelésnek lesz kitéve a szülőcsatornában.

Tehát, ebben az esetben is a császármetszés indokolt.

Az Ön által való elképzelés:

-megfordul a baba

-megvárni a szülés időpontjat és akkor dönteni

mindezek legjobb, ha kórházi körülmények között zajlanak.

Röviden: beszélje meg orvosával, hogy Ön szeretné megvárni a szülés időpontját és a baba helyzetétől függően császármetszés történjen-e és ha kell kórházba is befekszik.

Ezt azért irtam ennyire körül, mert ezek az Ünnepek mindig nehezitik a hétköznapi döntéseket!

Egészséges babát kivánok! Üdvözlettel: dr. Kiss.

Kérdés: 2014. december 20., 03:22; Megválaszolva: 2014. december 20., 08:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Konizáció után
Miért ilyen erős görcseim vannak?
Jónapot Doktornő! Olyan problémam lenne. 7hónapja szültem meg a 3-4 gyerekeimet (ikrek) kb. 2hónapra rá megjött az első menzeszem szülésóta, azóta...
Metaplasia
Kedves Dr.Nő! A rákszűrés eredményem P2 -es negatív neoplasticus elváltozásra, viszont a vegyes baktérium és metaplasia be van jelölve. Kérdésem...
Fogamzásgátló abbahagyása
Tisztelt Doktor Úr! A menstruációm első napján elkezdtem szedni a Belara fogamzásgátlót. Majd mikor elmúlt a vérzésem, 1 hét után újra volt...
Elmeszesedett 4,5 cm myomagöb
Üdvözlöm! 2 éve az életminőségemet rontó hasi panaszaim vannak. A jobb oldali hasfelem egy pontján a myoma nyomja a szerveimet. Vizelési székelési...